Valdemar Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam Wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem na tym forum. Może tyle o mnie przejdę do sedna sprawy. Potrzebuje jakiegoś małego programu naprawdę prostego w c++ uruchamianego w Dev-C++. Zajmuję się tym od niedawna a program potrzebuję na zaliczenie. Program może zawierać pętle i jakieś operacje arytmetyczne, taki na poziomie wręcz prymitywnym, a jeżeli dostałbym jeszcze kilka wskazówek na temat stworzenia schematu blokowego to będę bardzo wdzięczny. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { int a,b,wynik,wybor; cout << "Podaj liczbe 1: "; cin >> a; cout << "Podaj liczbe 2: "; cin >> b; cout << "Wybierz 1 aby dodac" << endl; cout << "Wybierz 2 aby odjac" << endl; cout << "Wybierz 3 aby pomnozyc" << endl; cout << "Wybierz 4 aby podzielic" << endl; cin >> wybor; switch(wybor) { case 1: wynik = a+b; cout << "Suma: " << wynik << endl; break; case 2: wynik = a-b; cout << "Roznica: " << wynik << endl; break; case 3: wynik = a*b; cout << "Iloczyn: " << wynik << endl; break; case 4: wynik = a/b; cout << "Iloraz: " << wynik << endl; break; } getch(); return 0; } Prymitywny kalkulator napisany w C++ z wykorzystaniem instrukcji switch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 20 Stycznia 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Switch nie jest pętlą tylko instrukcją warunkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 A ja zawsze myślałem, że to pętla. Gdzieś na jakiejś stronie taką bzdurę podłapałem, dzięki za poprawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 I już możemy Ciebie zminusować za brak logiki. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 I już możemy Ciebie zminusować za brak logiki. ;) Co masz na myśli pisząc zminusować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemar Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Dzieki za pomoc i za wiadomość od Psichixa ;) Twój program powala, a co do programu Vardiego to dzieje się coś takiego: kiedy wyskakuje wybór opcji liczenia, wciskam np. 1 a tu program znika:/ o co chodzi? Jeszcze raz dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 a gdzie masz system("pause")? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemar Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 takie proste pytanie amatora :) gdzie to ma być w kodzie przed funkcją getch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 choć mogę sie mylić gdyż dawno nie programoałem w C++... przed lub po getch() ;) ale raczej po getchar... teraz najlepiej stosuj system("pause") ale w większych programach nie używaj lepiej tego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Funkcja Getch() zatrzyma program dopóki nie wciśniesz dowolnego klawisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemar Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 o taki błąd mi wyskakuje: f:\informatyka\untitled2.cpp: In function `int main()': f:\informatyka\untitled2.cpp:26: implicit declaration of function `int getchar(...)' po sciągnięciu innej wersji programu zadziałało :blink: a tak jeszcze na marginesie możecie mi polecić jakieś publikacje na temat C++? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Megatutorial: http://www.gamedev.pl/tutorials.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi