Deusald (Adamentium) Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 A więc mam pytanie jak stworzyć wroga który: 1.Po zbliżeniu bohatera na 200 pikseli będzie szedł do niego? 2.Jeżeli na drodze spodka innego potwora to będą szli razem oddzieleni pewną odległością? 3.Gdy dwa potwory będą dotykać bohatera i ten drugi nie będzie miał dostępu do bohatera będzie szukał jak najkrótszej drogi? 4.kiedy bohater schowa się za ścianą wróg będzie szukał jak najkrótszej drogi do niego? Bardzo proszę o pomoc!!!! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XivroX Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 1. i 4. GML (STEP wroga) if(distance_to_object(gracz)<=200)move_towards_point(gracz.x,gracz.y) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deusald (Adamentium) Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Nie działa :( mógłby może ktoś jeszcze coś napisać? Halo!!! :glare: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 brakuje argumentu speed w move_towards_point() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XivroX Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 aaaa, GML if(distance_to_object(gracz)<=200)move_towards_point(gracz.x,gracz.y,5) //np. 5 zapomniałem, pisałem z pamięci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 tak teraz dobrze ale co do 4 mam zastrzezenia bo głupek(czyt. wróg) nie bedzie szukał drogi tylko po prostu zaklinuje sie w scianie, wiec w tym wypadku lepiej uzyc : mp_potential_step(x,y,stepsize,checkall) - funkcja stara sie omijac obiekty solid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi