Skovv Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Siema Chciałem prosić o prościutki silnik gry MMO.Ale taki najprostszy na świecie bo chcę dobrze zrozumieć i się nauczyć owy tworzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syliush Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zacznij od tutka Yody a później wpisz online example w gm community. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 a można linki? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrac Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Jak chcesz mieć łatwy i zrozumiały silnik to napisz go sam :) Naucz się obsługiwać 39dll i zacznij pisać swój silnik. Albo po prostu jak Sylish napisał podpatrz sobie silnik Yody który znajduje się tutaj https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=14040 No i GameMaker Community http://www.gmc.yoyogames.com/ Załóż konto i będziesz mógł przeszukiwać forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Fajny ten silnik Yody...ale ehh szukam czegos takiego: Prosty przyklad że odpalam server,clienta i jest kwadracik i rusza sie do gury i do dolu,lewo i prawo.Tylko tyle :) Nie trzeba mi backpack itp. Macie coś takiego? EDIT: A 39dll nie umiem obsługiwać ale troche znam C++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Tak trudno nauczyć się z przykładu tylko tego co cię interesuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Pozatym jest dokumentacja, art Yody o funkcjach w 39dll wiec nie powinno zajac ci klopotu nauczenie sie co daje dany kawalek kodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrac Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Fajny ten silnik Yody...ale ehh szukam czegos takiego: Prosty przyklad że odpalam server,clienta i jest kwadracik i rusza sie do gury i do dolu,lewo i prawo.Tylko tyle :) Nie trzeba mi backpack itp. No to przecież przeczytasz dokumentacje tego dlla i będziesz wiedział jak zrobić prosty serwer, klient i prosty system poruszania się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Ehh no tyle tego jest że sie nie moge połapać :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Wiec nie dojrzales umyslowo (to nie ma na celu obrazic Ciebie) do tworzenia gry przez siec, nie masz pojecia ile czeka Cie samodzielnego myslenia, kombinowania aby kod dzialal prawidlowo. Czytaj, analizuj, kombinuj - inaczej pozostan przy czyms o wiele prostrzym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrac Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Wiec nie dojrzales umyslowo (to nie ma na celu obrazic Ciebie) do tworzenia gry przez siec, nie masz pojecia ile czeka Cie samodzielnego myslenia, kombinowania aby kod dzialal prawidlowo. Czytaj, analizuj, kombinuj - inaczej pozostan przy czyms o wiele prostrzym. Być może jest osobą która chce mieć od razu gotowy silnik i udaje że nie może się w niczym połapać. Jeżeli tak to jak PsichiX rzekł zostań przy czymś o wiele łatwiejszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Nie chcem mieć odrazu all na tacy.Spróbuje Mozna robic mmo bez dll? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Tak, zrób na standardzie GM'a, a potem opowiedz jak było. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Ehh nie umiem :/ napewno sie da? :] Jak tak to może jakiś tourial? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Da się, ale to nie ma sensu, nie pociągnie nawet 2 graczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Da się, ale to nie ma sensu, nie pociągnie nawet 2 graczy. No zalerzy, czy chcesz robic mini gierke czy jakis duzy projekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Aha...ehh...Bardzo proszę o jakiś PRO łatwy przykład z dll ale taki naprawdę PRO PRO PRO łatwy. chcem taka mini gierke.Mozesz powiedziec jak to zrobic bez dll Hunter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 No zalerzy, czy chcesz robic mini gierke czy jakis duzy projekt. To nie ma tu wiele do rzeczy, mechanika Mplayu GMa jest tak slaba że przy byle gierce nie pociągnie. PRO łatwy <- to się wyklucza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 bardzo łatwy <------Może być? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 To nie ma tu wiele do rzeczy, mechanika Mplayu GMa jest tak slaba że przy byle gierce nie pociągnie. Ale jednak są przykłady jak zrobic gre multi przez Mplay Gmowy, i jakos wiesz działa przy 2 graczach :P chcem taka mini gierke.Mozesz powiedziec jak to zrobic bez dll Hunter? Są przykłady z użyciem Mplaya, jeden na pewno jest Tymonowy i znajdziesz go w przykładach na gmclanie. O, masz : https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=134 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Tylko że jak potem chcesz zrobić porządną grę, to nie lepiej od razu sie dlla uczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 nom, bieraj 39dll i poszukaj pong example a potem racer example. BTW. Jak admin będzie w złym humorze to game over :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 dzieki :] Ehh xD Jednak trzeba się wziąść za dll...możecie polecić jakiś fajny tourial? Naucz się kolego edytować posty, zamiast pisać zaraz następnego. Warn. Woock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Yody tutek o funkcjach :) tez na gmclanie, i analizuj przykłady. O! https://gmclan.org/index.php?czytajart=46 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 no nawet fajny.Ale z kąd wziąść dll?To co on pisał to skrypty czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Przeciez tam masz wszystko jak inicjowac DLL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrac Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 http://host-a.net/39ster/39dllV25.zip Tu masz od razu przykład ponga w 39dll. Widać już że niczego nie chce Ci się uczyć i czekasz tylko na przykład jakiejś gry. I nie zmyślaj że to takie trudne bo wszystkiego da się nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skovv Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Ehh...Nie znasz mnie wiec nie mów.Mam problemy z nauką...musze poświęcać na nią dużo czasu żeby choć troche zrozumieć z jakiś tourialów...jak ktoś mi tłumaczy to inna sprawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Tylko że jak potem chcesz zrobić porządną grę, to nie lepiej od razu sie dlla uczyć?Gadasz głupio. Mechanizmu działania łatwiej się jest nauczyć z GMowego systemu, przy DLLu od razu trzeba zaprzęgać całą lekturę związaną z gniazdami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XivroX Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 A ja miałem inaczej. Od razu zacząłem od 39dll i dobrze szło. Powiem nawet: BARDZO dobrze. I jeszcze coś, mplaya to ja nawet włączyć nie umiem :jezor: , taki trudny :o Za chwilę może cosik dam, może :] E: Napisanie takiego przykładu to nie chwila moment więc proszę o cierpliwość :D E2: Gotowe. Wykorzystałem jedną z moich internetowych gier. Ale jest to cooperative (tylko na dwóch graczy - więc zaprzecza MMO - ale to nie problem stworzyć tablicy players - jest to nawet w przykładzie Tymona mplay). Link TUTAJ. Jest tam tez 39dll. Sorry, że tak słabo wytłumaczone, ale kopiowałem z mojej starej gry, a ja nie umiem tłumaczyć ;P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi