Platyna Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Problem jest dość trudny do zrozumienia tak na sucho więc muszę wam dać plik żebyście obczaili o co mi dokładnie chodzi i jak to jest dokładnie zrobione. http://www.speedyshare.com/799506591.html Problem polega na tym że gdy któryś z prostokątów przepycha pozostałe od lewej strony wszystko jest w porządku. ALE gdy któryś z nich przepycha pozostałe od prawej strony wtedy najczęściej (zwłaszcza przy małych prędkościach i odległościach) zaczynają na siebie nachodzić i się blokować na sobie nawzajem. Sterowanie: Prostokąt 1: LEFT, RIGHT Prostokąt 2: A, D Prostokąt 3: J, L Prostokąt 4: NUM4, NUM6 Próbowałem to na różne sposoby zrobić i nic. Wiem że obiekty poruszające się raczej nie powinny być solidne ale inaczej to już się wszystko całkiem sypało jak jeszcze skakanie było i inne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 spróbuj tak : GML if(number<other.number&&(other.y+40)>(y-37)) { a=hspeed; b=other.hspeed; if a <> 0 { other.hspeed=a; } else other.hspeed = 1; hspeed=b; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 eee... no co ty. Teraz te obiekty zamiast się porządnie odbić przy popchnięciu z dużej prędkości to zawsze się przesuwają maksymalnie o 1 -_- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 he ? to chyba tylko u ciebie. Bo u mnie efekt jest ten sam z tym, że nie nachodzą na siebie przy zwalnianiu. Obiekt sie zatrzymywal bo pod koniec przekazywałeś mu hspeed 0, wiec musisz sprawdzić, że jak jest już te hspeed 0, to przypisz mu np. 1 zeby sie minimalnie przemiescil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 A nie. Jednak ok. Poza tym że teraz gdy pcham od lewej to fakt że nie nachodzą ale za to w pewnym momencie tak jakby klocek po prawej "nie ma siły" pchać dalej. I tylko tak drgają w miejscu. EDIT: A no i w takim razie dlaczego nie było tego problemu przy pchaniu w prawo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 eee bo gm ma takie kaprychy, jak juz sie taki znajdzie to trzeba kombinować :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 To może ktoś jeszcze wykombinuje jakieś bezbłędne rozwiązanie żeby wszystko ładnie było bo ja już do tego nie mam siły :P Od 4 godzin nad tym siedzę i już dziś nie mam siły... Może jutro mi albo komuś wpadnie jakiś pomysł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Ja to w xenonie rozwiązałem tak: że każde ciało ma masę i przy kolizji oddziałują na siebie z siłą proporcjonalna do wagi ich mas. Większa masa bardziej odpycha inne ciała. Jest to nie zależne od kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 A mógłbyś PsichiX wykonać jakiś prosty przykład chociażby przerabiając ten mój? EDIT: No udało mi się. Zawsze najlepsze pomysły przychodzą w toalecie :P Wszystko jest cacy, żadnego blokowania, nic. Dzięki wszystkim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi