XivroX Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Przejdę do rzeczy: jak zrobić, aby jak zrobiłem sobie GML inventory[5,10]=0 to wtedy wyszukiwało następną w kolejności PUSTĄ (czyli z wartością 0) zmienną w tej tablicy? i żeby podawało mi jej (nazwę?numer?) Dziękuję za ewentualne odpowiedzi. :rolleyes: EDIT: Tzn. Zeby wyszukiwało następną zmiennę x, a jak x będą zajęte to wtedy do następnego y czyli: na początku wyszukuje mi inventory[1,1] później inventory[2,1] (...) a później inventory[5,1]. I przechodzi dalej, tak że następna wyszukana to będzie inventory[1,2] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Zagnieżdżona pętla for w pętli for, jeśli chodzi o dwuwymiarową tablice. Sprawdzasz czy inventory[x,y] == 0 jeżeli tak zwróć nazwę zmiennej. Potem już robisz co chcesz. Napisałbym ci, ale muszę iść, może potem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 GML key = -1; for( i = 0; i < inventorySize; i += 1 ) { if( inventory[i,1] == 0 ) { key = i; break; } } show_message( 'Indeks pierwszego pustego pola: ' + string( key ) ); EDIT Aaaa... to dwuwymiarowa. GML keyX = -1; keyY = -1; for( xx = 0; xx < inventorySizeX; xx += 1 ) { for( yy = 0; yy < inventorySizeY; yy += 1 ) { if( inventory[xx,yy] == 0 ) { keyX = xx; keyY = yy; break; } } } show_message( 'Indeks pierwszego pustego pola: ' + string( keyX ) + 'x' + string( keyY ) ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Tymon, ja też tak myślałem, ale to będzie sprawdzać na ukos ([1,1],[2,2] itd.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Tak, serio? GML keyX = -1; keyY = -1; for( xx = 0; xx < inventorySizeX; xx += 1 ) { yy = xx; if( inventory[xx,yy] == 0 ) { keyX = xx; keyY = yy; break; } } show_message( 'Indeks pierwszego pustego pola: ' + string( keyX ) + 'x' + string( keyY ) ); A to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XivroX Opublikowano 6 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Z tym pierwszym kodem były problemy, lecz zamieniłem na drugi. Wszystko działało bardzo dobrze.Wyszukało, że pierwszym pustym polem był 0x0. Kiedy jednak zapełniłem to pole wartością 1 wyskoczył błąd: ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Keyboard Event for A-key Key for object object0: Error in code at line 7: if( global.inventory[xx,yy] == 0 ) at position 17: Unknown variable inventory or array index out of bounds Wcześniej działał. Dopiero jak global.inventory[0,0] zmieniłem na 1 to zaczął wywalać :confused: EDIT: Heh, dopiero teraz zauważyłem edita Tymona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 "Unknown variable inventory or array index out of bounds", przetłumacz. Obawiam się, że nie rozumiesz co podstawić pod inventorySizeX i inventorySizeY. I zignoruj tego ostatniego posta z kodem, podałem go tylko jako przykład błędnej interpretacji kodu przez Harva. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XivroX Opublikowano 6 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 jednak ciągle tego nie rozumiem :confused: próbowałem ingerować w kod, ale nadal nie wiem o co chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Ogólnie pod inventorySizeX i inventorySizeY podstaw rozmiary inwentarza. =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi