XivroX Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Witam. Mam problem bowiem chciałem zrobić wiele małych grafik wczytywanych zewnętrznie. I tu nachodzi moje pytanie: Czy dałoby się zrobić, aby było kilka(naście) tych grafik w jednym pliku graficznym (jak np. w IcyTower albo Little Fighter). Tak jakby wiele małych graficzek było ze sobą połączonych. I teraz chciałbym wiedzieć jak takie coś wczytywać, aby wyszły z nich oddzielne sprity? Myślałem nad tym, aby w w prostokącie x1,x2,y1,y2 wycinało i tak samo z tamtymi, ale nie wiem jak. :unsure: Za pomoc dziękuję :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 W gifach się da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 ale wtedy obrazki straca na jakosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Jak umie się dobrze zapisywać, to nie stracą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harrrry Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 W evencie innym niż draw: 1. Wczytujesz sprite z pliku (sprite_add) 2. Rysujesz (sprite_draw) 3. Wczytujesz z ekranu odpowiednie kawałki (sprite_create_from_screen / sprite_add_from_screen) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XivroX Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 działa. ^_^ (tylko, że troche za duze) a jak zrobić aby wczytywało w ten sposób kilka klatek animacji i go łączyło w sprite'a? bo mam kilka animacji w tym samym pliku Dzięki za to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harrrry Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 a jak zrobić aby wczytywało w ten sposób kilka klatek animacji i go łączyło w sprite'a? Pierwszą klatkę sprite_create_from_screen a resztę sprite_add_from_screen podając uchwyt sprita zwrócony przez pierwszą funkcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XivroX Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Dzięki, działa perfekcyjnie :D Temat zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi