Matthew Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Mam dwa kompy: jeden do pracy, drugi do gier. Ten pierwszy jest z netem, drugi bez. I tu pojawia się moje pytanie: Jak rozdzielić łącze na dwa kompy tak, żeby szybkość była odpowiednio dobierana (nikt nic nie robi na pierwszym kompie, więc na drugim jest pełna szybkość ściągania)? Tak, wiem, że jest coś takiego jak Router, ale zależy mi na szybkości i działaniu eMula. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Kabel Ethernetowy (krosowany) + konfiguracja 2 komputerów = max. 15 min roboty :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuxMan Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Siec Wi-Fi :) Ja mam tak, że ja udostępniam neta u jakiegoś gościa i jak ci z sieci tego gościa nie mają neta, to udostępniam innym :) Powiem jedno: Radiówka jest wręcz idealna do P2P :) Tylko trzeba miec kartę sieciową (gdzieś od 100 zł kosztuje, czasami jest w płytach głównych) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Do dwóch komputerów najbardziej opłaca się LAN założyć. 1.Na kablu masz transfer z jednego do drugiego kompa 100 MB/s [w sam raz na kopiowanie plików z jednego na drugi] 2.Rozwiązanie o wiele tańsze niż wi-fi No i wytłumacz mi prosze dlaczego wi-fi jest idealne do p2p?U mnie na kablu chodzi jak burza(uTorrent i eMule) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 adam014: bo to tuxman Sam rozdzielam neta na dwa kompy: Mój robi za ruoter (za sprawą iptables), punkt dostępowy Wi-Fi z szyfrowaniem wpa2-aes (hostapd), serwer dhcp, oraz serwer dns (bind9) Do limitowania prędkości na interfejsie sieciowym słuzy mi wondershaper Jeżeli bym chciał żeby na drugim kompie szły p2p bez problemu, postawiłbym jakiś serwer upnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 @adam: A jak to wszystko skonfigurować? Słyszałem, że trzeba coś doinstalowywać żeby wszystkie kompy w LANie miały net. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Też ostatnio nie wiedziałem jak zrobić to na swoim laptopie - podłączenie kabla sieciowego, odpalenie konfiguratora na obu kompach i net hula jak ta lala - 5 minut mi to zajęło :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 29 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Zdecydowałem się zrobić Wi-Fi, ale nigdy tego nie robiłem, więc nie wiem co i jak. W szkole kumpel mówił mi o routerze Wi-Fi, ale neostrada musi zostać, więc odpada. Potrzebna będzie więc antena. Tylko jaka? Gdzie trzeba skonfigurować połączenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Po Co Ci na dwa kompy sieć wi-fi ? ;x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Jak masz neostrade, przejdz na liveboxa za darmo _^_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Nie musisz nic doinstalowywać,jedynie protokoły,ale te ma już Windows,zrób kablówke.Opis:http://storage.dobreprogramy.pl/demonstrac...awWindowsXP.exe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Zdecydowałem się zrobić Wi-Fi, ale nigdy tego nie robiłem, więc nie wiem co i jak. W szkole kumpel mówił mi o routerze Wi-Fi, ale neostrada musi zostać, więc odpada. Potrzebna będzie więc antena. Tylko jaka? Gdzie trzeba skonfigurować połączenie? U mnie jest taka sytuacja Modemownia od astera -> Mój komp ......> laptopownia LEGENDA: -> Kabel ........> Radyjo (Wi-fi) Do postawienia punktu dostępowego użyłę hostapd Za ruoter robi regółka iptables iptables -t nat -F POSTROUTING iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE oraz polecenie: echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 30 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 @Fallord: Bezprzewodowa sieć. Przez nią można (chyba) dać wszystkim kompom w sieci dostęp do internetu. @Harv: Czytałem, że Livebox ma częste problemy z przesyłaniem danych. @Adam: Hm.. Zobaczy się. Jak Wi-Fi nie pójdzie, to z tego skorzystam. @Globi: O, dziękować. Na pewno skorzystam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Nie, livebox nie ma problemów. Posiadam i jestem zadowolony, choć długo się czasem włącza ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 31 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 @Up: Nie, ma częste problemy :P Co do Wi-Fi: Muszę zakupić kartę sieciową Wi-Fi (PCI), tylko nie wiem na jaką się zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi