Vardi Opublikowano 1 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2004 Mam problem z biblioteką conio.h. Gdy np. wywołuje funkcję: gotoxy(32,32); I kompiluje przykład: #include <iostream> #include <conio.h> #pragma hdrstop; using namespace std; int main() { gotoxy(32,32); getch(); return 0; } To wyskakuje mi błąd: [Linker error] undefined reference to `gotoxy' Wie ktoś może o co w tym chodzi i jak temu zapobiec ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 1 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2004 Tłumacząc błąd wychodzi na to że coś źle sprecyzowałeś w tym gotoxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 1 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2004 Twoj kompilator nie wie jak zinterpretowac tą funkcję. Jakiego wlasciwie ty kompilatora uzywasz ? Z tego co mi wiadomo wiekszosc kompilatorów C/C++ nie zna tej funkcji. Pochodzi ona z Pascala. Napewno wykona ją Turbo C , ale np Visual C++ juz jej nie zna ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 1 Lipca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2004 Twoj kompilator nie wie jak zinterpretowac tą funkcję. Jakiego wlasciwie ty kompilatora uzywasz ? Z tego co mi wiadomo wiekszosc kompilatorów C/C++ nie zna tej funkcji. Pochodzi ona z Pascala. Napewno wykona ją Turbo C , ale np Visual C++ juz jej nie zna ;) <{POST_SNAPBACK}> Używam Dev C++ 4.9.8.0 Patrząc do kodu tej biblioteki to jest tam ta funkcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 2 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2004 Może w conio.h jest inaczej ustawione wyrażenie tych liczb. W pascalu masz gotoxy(32,32) Może u ciebie w conio.h jest napisane inaczej to wyrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 2 Lipca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2004 OK Problem rozwiązany: musiałem dołączyć zamiast conio.h bibliotekę conio.c i wszystko działa :) Temat można zamknąć. Sadam : Okej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi