Fler Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Witam wszystkich na forum jestem nowy i potrzebuję na szybko odpowiedzi ponieważ mam wielki problem mianowicie muszę zrobić grę ala mario już ją mam na ukończeniu ale nieumię zrobić 2 podstawowych żeczy: Możliwości skoku postaci po naciśnięciu szczałki do góry I strzelania do wrogów po naciśnięciu spacji. wolałbym jakiś skrypt do tego jeśli mógłbym prosić o wysłanie skryptu/ów oraz grafik i innych przydatnych grafik do mario na mój e-mail fler@amorki.pl Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Zajrzyj do FAQ tam jest o skakaniu itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fler Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Zajrzyj do FAQ tam jest o skakaniu itd. a jak wejść na tym forum do faq? bo ja naprawde niewiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Na stronie głównej masz gm FAQ i tam sobie poszukaj :). Miłej nauki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Możliwości skoku postaci po naciśnięciu szczałki do góry FAQ punkt 13. A jeżeli nie umiesz znaleźć <_< i tego zrobić to masz: GML //w stepie if place_free(x,y+1) gravity = 0.5 else gravity = 0 //w evencie wciśnięcia strzałki w górę: if ! place_free(x,y+1) vspeed = -10 I strzelania do wrogów po naciśnięciu spacji. https://forum.gmclan.org/index.php?act=Sear...e=%2Bstrzelanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rewlisz Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Możliwości skoku postaci po naciśnięciu szczałki do góry 13. Jak zrobić grawitację w grze platformowej? Najpierw tworzymy obiekt blok, po którym będzie chodził bohater. Należy pamiętać, że blok ma być solid. Następnie robimy obiekt hero, któremu w "step" wklejamy kod: kod: GML if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} Przy kolizji z blokiem: kod: GML move_contact_solid(270,4) vspeed = 0 Przy naciśnięciu klawisza w prawo: kod: GML if place_free(x+4,y) {x+=4} Przy naciśnięciu klawisza w lewo: kod: GML if place_free(x-4,y) {x-=4} Przy naciśnięciu klawisza w górę (skakanie): kod: GML if ! place_free(x,y+1) {vspeed = -10} I strzelania do wrogów po naciśnięciu spacji. 17. Jak zrobić 'strzelanie'? W obiekcie, który ma strzelać (w evencie przy nacisnięciu wybranego klawisza): kod: GML if keyboard_check(vk_control) { instance_create(x,y,obiekt_pocisk); } W "create" obiektu, który jest pociskiem wrzucamy jeden z czterech kodów: kod: GML vspeed=(-10); //strzelanie do góry vspeed=(10); //strzelanie w dół hspeed=(10); //strzelanie w prawo hspeed=(-10); //strzelanie w lewo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muximan Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 oj trudno ci będzie na początek ale sprawdź faq ponieważ jest tam jak strzelać i skakanie i nie tylko więc powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi