Nirvan Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Więc tak . zrobiłem obiekt w którym mam coś w tym stylu : GML if distance_to_object(enemyparent) <cośtam {target = enemyparent;} if distance_to_object(target) <costam {_x=enemyparent.x...} i poruszanie : GML mp_potential_step(_x,_y,_speed,0); No i gdy zbliżam się do pewnego obiektu który jest nisko to objekt zaczyna się poruszać w kierunku do obiektu który jest wyżej . Ten problem sprawiał mi największe kłopoty i napewno istnieje jakieś proste rozwiązanie tylko niemogę się domyślić jakie :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Zbytnia kombinatoryka. obj=instance_nearest(enemyparent) _x=obj.x _y=obj.y Mogłem coś pokręcić z instance_nearest. Dodaj pętlę ktora sprawdza czy obiekt obj istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 GML target=instance_nearest(x,y,enemyparent) if distance_to_object(target) <costam {_x=target.x...} i poruszanie : GML mp_potential_step(_x,_y,_speed,0); Weź nie kombinuj tak bo ja sam nie mogłem tego zrozumieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi