szy_mon11 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 1.Jak zrobić takie coś jak w notatniku że jak się wejdzie w plik to się otwiera mój program i w polu Memo od razu jest ten tekst co jest zapisany w pliku. 2.Ściągnołem Turbo Delphi Explorer. Czytałem że nie można do niego dodawać zewnętrznych komponentów. I tu pytanie. Czy mogę wykorzystywać pliki INI, Dll itp. w moim programie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Ad.2 Tak. Pliki INI i DLL to nie zewnętrzne komponenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 dzięki :) teraz czekam na odpowiedź na pierwsze pytanie i jeszcze chce zadac jedno 3.Jak zmienić kolor zaznaczonego tekstu w komponencie Memo (jak się nie da to może być jakiś inny komponent). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Co do pierwszego with Memo1 do begin Lines.LoadFromFile('ścieżka do pliku'); SelStart:=0; Modified:=False; end; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 1. Event FormCreate: if ( ParamCount() > 0 ) then Memo.Lines.LoadFromFile( ParamStr( 1 ) ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 dzięki (zaraz sprawdzę) i proszę o szybką odpowiedź na pierwsze pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 to była odpowiedź na twoje pierwsze pytanie x_X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Ad.1 Sądzę, że mu chodzi o kojarzenie plików przez program. Chyba, że kod Snake'owy to robi. Ad.3 A da się? Dawno nic nie robiłem w Delphi, ale chyba było takie drugie okienko "RichEdit" czy coś w tym guście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 juz problem rozwiazalem dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi