TakeThis2 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Właśnie, nie wiem, jak zrobić zmienną globalną w with(object0) lub object0.~ Czyli mam kod: GML draw_text_color(x-10,y-50,"Health: "+string(with(object0)global.hp),c_white,c_white,c_white,c_gray,1) I on mi nie kica ooO Ooo Czyli jak takie coś zrobić? P.S.: Błąd: "Unexpeced symbol in expression." Dziękuję. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Ale globalna tyczy się hyba do wszystkich obiektów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TakeThis2 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Nie.. Dobra, a jeśli tak to mam inne pytanie :: Jak jestem w innym roomie to hp znowu mi na 100 włazi xD Jak zrobić, by było tak jak w poprzednim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 zmień zmienną globalną na zwykłą i tyle. zmienna globalna nie nadaje się do żyć gdy danych obiektów jest więcej niż 1 ;) UP: deklaruj zmienną hp w evencie game start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Żeby tylko w starcie gry się tworzy, bo jak wbijasz do nwoego rooma to obiekt tworzy sie na nowo i skoro ma w create zmienna=100 to za kazdym razem bedzie mial 100 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 lol, a po co obiekty? Room -> Room Properties -> Settings -> Creation Code Robisz to w pierwszym roomie gry, do którego nie można wrócić. Tam dajesz kod: global.hp = 100; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TakeThis2 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Ahh, unknown variable hp <_< W game start tez nie dziala... @up: A w hero tez to dac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Jest jeszcze event Game Start... albo prościej stwórz obiekt taki startowy gry w którym zmienne globalne ustawiasz początkowe i tworzy się on tylko raz w pierwszym roomie. I w nim daj w create global.hp i po problemie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TakeThis2 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Jest jeszcze event Game Start... albo prościej stwórz obiekt taki startowy gry w którym zmienne globalne ustawiasz początkowe i tworzy się on tylko raz w pierwszym roomie. I w nim daj w create global.hp i po problemie... Dzięki!!!!11one Działa :D Zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi