bartez94 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Mam kilka pytań 1.Jak zrobić, żeby gracz ruszał sie w wyznaczonej sferze i nie uciekał z niej 2.Jak zrobić, żeby przeciwnik sam biegł w wyznaczonym czasie 3.Jak zrobić tabele To są podstawowe pytania do mojej gry Igrzyska Olimpijskie 2008 Prosze o pomoc!!! Creditsy beda ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 1.Jak zrobić, żeby gracz ruszał sie w wyznaczonej sferze i nie uciekał z niej jeżeli dobrze zrozumiałem to: to zależy jaki masz kod na chodzenie. Najprościej to zrób obiekt sfera ustaw go w odpowiednim miejscu w roomie i w graczu w evencie wciśnięcia przycisku daj: GML //w prawo if place_meeting(x+4,y,sfera) x+=2 //w lewo if place_meeting(x-4,y,sfera) x-=2 //w dół if place_meeting(x,y+4,sfera) y+=2 //w górę if place_meeting(x,y-4,sfera) y-=2 Sposób może i nie najlepszy, ale powinien działać ;) 2. 2.Jak zrobić, żeby przeciwnik sam biegł w wyznaczonym czasie Znaczy się, że gdy start to rusza? GML //w create biegnie=false alarm[0]=room_speed*10 // po dziesięciu sekundach zacznie biec //w alarm 0 biegnie=true //w stepie if biegnie=true { //Twój kod na bieganie } 3. 3.Jak zrobić tabele wut? Jaką znowu tabele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabus Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Tabelę możesz umieścić jako obiekt o sprite tabeli, którą możesz narysować sobie w np. paincie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 3. Tabela... może chodzi ci o tablice?? :] albo... o coś takiego: | imie | wiek | ---------------- | Nulll | 18 | | Luul | 15 | ---------------- powiedz jaka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez94 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 3. Tabela... może chodzi ci o tablice?? :] albo... o coś takiego: | imie | wiek | ---------------- | Nulll | 18 | | Luul | 15 | ---------------- powiedz jaka... Tak Nazwisko i kraj i czas a punkcie 1 chodzi mi o to, żeby gracz nie opuszczał toru sorry za niedokładne pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi