Thriela Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Witam ! Jestem nowy na forum i wogóle w tym programie, trochę tam umiem... ale mam kilka pytań :] 1. Jak zrobić menu ? tzn. takie proste chce, żeby się otwierało na cały ekran i wyskakiwało, Start Game, Load Game itd. 2. Skorzystałem z poradnika na FAQ i chodzi mi o "Chodzenie w stylu pierwszych części GTA"... Zrobiłem kilka objektów, za każdym razem ludzika i żeby mu sie ruszały ręce i nogi. Hmmm.. ? Klikam np. góra to mi nie działa, dół też... Klikam prawo/lewo to mi leci tak dziwnie krzywo :boxed: Jakby mi się guziki pomieszały. A chce, żeby się dało chodzić, tak jak w starych Prince of Persia. 3. Jak zrobić życie i pasek, żeby za bohaterem szedł, że np. 1 życie to jedna krateczka schodzi :P Sorry za głupie pytania, proszę o szybką odpowieć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalu Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 1. proste robisz object który będzie przyciskiem dajesz mu odpowiedni sprirt i w evencie mouse left buton dajesz odpowiedni klocek 3. możesz użyć GML draw_heltbar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thriela Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 A co zrobić, żeby np. po zrobieniu animacji wroga "walnięcia" :P Odejmowało mi/mu życia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 GML //w create zycie=100 //w kolizji z przeciwnikiem if other.sprite_index=sprite_uderza zycie-=10 if zycie<=0 instance_destroy()// to tak przy okazji;F BTW to masz ciekawy link: https://forum.gmclan.org/index.php?act=Search&f= To, że jesteś nowy, nie zwalnia Cię z obowiązku przestrzegania regulaminu -_- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 3. zalu, zle GML //CREATE: hp = 100; //DRAW: draw_healthbar(x1,y1,x2,y2,hp,1,1); //nie pamietam wszystkiego @UP: GML //ANIMATION END: hp-=1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thriela Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Super forum, po 5 sekundach taki tlum ^^ btw. Dzięki wszystkim ... jeszcze pyt. 2 :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 2. Skorzystałem z poradnika na FAQ i chodzi mi o "Chodzenie w stylu pierwszych części GTA"... Zrobiłem kilka objektów, za każdym razem ludzika i żeby mu sie ruszały ręce i nogi. Hmmm.. ? Klikam np. góra to mi nie działa, dół też... Klikam prawo/lewo to mi leci tak dziwnie krzywo boxed.gif Jakby mi się guziki pomieszały. A chce, żeby się dało chodzić, tak jak w starych Prince of Persia. Przecież gta to widok top-down, a prince of persia to platformowy ;o W FAQ-u są także kody na sterowanie w takowym widoku, punkt 13 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thriela Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Nie wiedziałem, że z tą grawitacją to chodzi o chodzenie :P @up: Jak zrobiłem takie coś podobne do GTA to mi działało w dół i w górę tylko :P Za chwile sprawdzę ten drugi przykład... @Edit: Fuck ;f Program mi się zaciął... Jutro sprawdzę ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 https://gmclan.org/index.php?czytajart=24 Jak zrobić menu masz tu skrypt działa na 100% bo sam go próbowałem robić i wyszło. Następnym razem przeszukaj także stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Najlepiej to spojrzeć na samą górę :P na tabelkę "Uwaga!" przepatrzeć wszystkie linkia potem pytać! :) a jak chcesz menu to Menu sry że w .gmk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi