Nx Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Witam ;) Dzisiaj mam zamiar zainstalować FreeBSD ale mam do was pytanie czy warto instalować ? hehe :P PS: Kurde jak próbuje uruchomić Ubuntu 6.06 to pisze mi że coś z X serwer gdy by tego błędu nie było to instalował bym ubuntu a tak to freebsd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Instalować FreeBSD tylko dla Beryla to głupota wszechwielka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 30 Lipca 2008 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Od tak sobie na desktopa? To odpada. Już lepiej to PC-BSD, ale pamiętaj, że te systemy mają mniejsze wsparcie od linuksa, więc i paleta programów się zawęża. Do tego dochodzą czasem nieaktualne pakiety względem wydań linuksowych. Jeżeli nie jesteś doświadczonym użytkownikiem systemów uniksowych, to możesz sobie darować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nx Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Ok a wiecie jak rozwiązać problem z Ubuntu ? Że jak uruchamiam go to wyskakuje błąd "bla bla bla X server bla bla bla" i wiecie co to może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Ok a wiecie jak rozwiązać problem z Ubuntu ? Że jak uruchamiam go to wyskakuje błąd "bla bla bla X server bla bla bla" i wiecie co to może być ? 1. Masz źle skonfigurowane ustawienia Xorg. 2. Nie masz sterowników do karty (użyj Envy - skrypt Pythonowy, który szuka w necie odpowiednich sterowników do karty). 3. bla bla bla x server bla bla bla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nx Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 No ok ubuntu 7.10 działa dobrze a jak mam uruchomić Envy jak nie mam dostępu to pulpitu ubunru 6.06 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Trybem tekstowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nx Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Dobra nieważne mam inne pytanie. Mam dwa dyski twarde i czy jak odepnę ten dysk na którym jest zainstalowany Windows i na drugim dysku twardym zainstaluje ubuntu 7.10 to gdy po instalacji podłącze ten dysk na którym jest zainstalowany Windows to przy starcie komputera będzie możliwość wybrania systemu UBUNTU i WINDOWS ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Dobra nieważne mam inne pytanie. Mam dwa dyski twarde i czy jak odepnę ten dysk na którym jest zainstalowany Windows i na drugim dysku twardym zainstaluje ubuntu 7.10 to gdy po instalacji podłącze ten dysk na którym jest zainstalowany Windows to przy starcie komputera będzie możliwość wybrania systemu UBUNTU i WINDOWS ? Zależy na którym dysku jest ustawiony master. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nx Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 To znaczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 zworka, master/slave, bios? nic Ci to nie mówi? http://forum.pcformat.pl/showthread.php?tid=3988 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nx Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Ehh i tak nie kapuje i chyba mam master :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 ustawiasz system który chcesz mieć bootowany na master i on będzie startował =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nx Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Ok to ostatnie pytanie czy zanim przystąpię do instalacji Ubuntu 7.10 to muszę odłączyć dysk na którym jest zainstalowany WINDOWS ? Bo będę instalował na drugim dysku twardym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 @Pieter: Nie do końca, bo to zależy od ustawień w programie bootującym systemy, który jest wgrany w sekcji MBR dysku na Masterze. PS. Nakyls, usuń to info o teamie, bo jakoś sobie nie przypominam, żebyś w moim teamie był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nx Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Odpowie mi ktoś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Nie musisz, najlepiej nawet jakby oba dyski były podłączone, bo inaczej GRUB Ci się źle wgra i nie będziesz mógł wybrać systemu. I tak podczas instalacji wybierasz dysk i partycję z tego co pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nx Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Ok a jeżeli przy instalacji mam wybrać gdzie ma się zainstalować GRUB to na jakim dysku tam gdzie jest Windows czy na nowym dysku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Zainstaluje się w partycji MBR dysku podłączonego jako Master. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi