hamtaren Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Mam jakiś obiekt, powiedzmy ludek_obj i on trzyma broń, która jest oddzielnym obiektem bron_obj. A teraz zaczyna się zabawa :P ... obiektów ludek_obj jest powiedzmy 5, a każdy z nich "creatuje" sobie własną bron_obj, która ma taki sam direction i pozycje taką jak ludek_obj. Kiedy napisał bym to kodem oczywiście po odpaleniu gry jeden z 5 ludek_obj miał by wszystkie bronie i każda miała by jego direction. No właśnie, i próby napisania kodu, który rozdałby każdemu ludek_obj jego bron_obj, coś mi nie wychodzi... Przydała by się "wspomoc" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 create ludka instance_create(x,y,bron_obj) create broni : idd = instance_nearest(x,y,ludek_obj) step : direction = idd.direction x = idd.x y = idd.y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Albo w obj_ludek GML (instance_create(x,y,bron_obj)).owner = id; W broni GML x = owner.x; y = owner.y; direction = owner.direction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamtaren Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Dzięki Miśku :D twój sposób działa! Ale czegoś takiego co napisał Nobody też szukałem, więc również dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi