Aeiro Opublikowano 30 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 Cześć, mam taki problem chce żeby po nacisnienciu ord("X") (Klawisczu X) zmienił sie Obiektu którym sie steruje. Wspaniale to działa przy 2 Obiektach ale mi potrzeba 3 - 4. Czy ktoś morze ulepszyć ten Cod ? proszę // OBJECT 0 // CREATE // Variabla = can_move = 1 // Step if keyboard_check_pressed(ord("X")) { if can_move = 1 can_move = 2 else can_move = 1 } if can_move = 1 { if keyboard_check(vk_left) x -= 4 if keyboard_check(vk_right) x += 4 } // OBJECT 1 // Create // Variabla = can_move = 0 // Step if keyboard_check_pressed(ord("X")) { if can_move = 0 can_move = 2 else can_move = 0 } if can_move = 2 { if keyboard_check(vk_left) x -= 4 if keyboard_check(vk_right) x += 4 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabus Opublikowano 30 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 Użyj zmiennych globalnych i przy naciśnieciu X daj can_move+=1; a gdy osiągnie 3 (przy 4 objektach) i naciśniesz znów X daj can_move=0; Mam nadzieje że wiesz o co mi chodzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aeiro Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 A mógł byś dacz sample (przykład) jakoś mi nie wychodzi, prz kolejnym nacisnienciu "X" staje mi obiekt >.< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabus Opublikowano 30 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 W evencie X pressed dajesz uruchomienie skryptu. Skrypt mniej wiecej tak wygląda (dla 4 objektów) GML if (global.can_move<3) { global.can_move+=1; } else if (global.can_move==3) { global.can_move=0; } A w stepach objektór np. obj1 GML if global.can_move = 0 // tak jak twój tylko global dochodzi { if keyboard_check(vk_left) {x -= 4;} if keyboard_check(vk_right) {x += 4;} } A to sprawdzanie wciśnięcia X w Stepach usuwasz. Nie testowałem ale chyba będzie działać. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aeiro Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 Grabus dzięki za pomoc ;D Zrobiłem kontrolkę która dodaje +1 po kazdym wcisnienciu "X" a jak dojdzie do 3 to sie resetuje do 0 i tak w kolko ;D Zamykam Temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi