Luksor Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Nie mogłem znaleźć w wyszukiwarce. Jak zrobić, że gdy któryś obiekt [powiedzmy obiect0] naskoczy na object1 od góry to w tym object1 wykonuje się jakaś akcja. Pomocy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 w event collision object1: GML if object0.y<y { //akcja } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 11 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 w event collision object1: GML if object0.y<y { //akcja } Nie działa poprawnie, gdy dotykam go od boku to akcja też się wykonuje. :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 GML if ( other.y+(other.sprite_height/2) < y ) { //akcja } ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Tak myślałem więc może: GML if object0.y<y+sprite_height/2 { //akcja } powinno działać :F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 11 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 GML if ( other.y+(other.sprite_height/2) < y ) { //akcja } ;) Akcja nie wykonuje się w ogóle. Tak myślałem więc może: GML if object0.y<y-sprite_height/2 { //akcja } powinno działać :F Działa tak jak należy, dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Akcja nie wykonuje się w ogóle. Erm... dziwne jak testowałem i mi wszystko działa. :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Tak myślałem więc może: GML if object0.y<y-sprite_height/2 { //akcja } powinno działać :F Działa tak jak należy, dzięki smile.gif właśnie teraz zmieniłem na + bo mi sie pomyliło :F ale jak działa... xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 11 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Działa tak jak należy, dzięki smile.gif właśnie teraz zmieniłem na + bo mi sie pomyliło :F ale jak działa... xD O! Teraz z plusem lepiej. Z minusem były błędy. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzy100f Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Działa, na dwie strony od góry i od dołu .. ;) A miało być tylko od góry ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi