Phoenix Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Witam GMClanowiczów. Mam problem i nie wiem czy jest możliwość jego usunięcia otóż jestem (m.in) obiektem o nazwie def1 on po wykopie bramkarza( którego jeszcze nie zmajstrowałem) ma piłkę i jak zrobić żeby ta piłka z nim chodziła w każdym kierunku, oraz czy istnieje możliwość blokowania podań do np. def1( i innych) z przeciwnej drużyny PS: z góry dziękuje. Edit: sorki za pomyłkę z temacie. Adminowie możecie zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 co do podań to ustaw choose żeby wybierał tylko twoich graczy, a do tamtego to chodzi ci zeby podawal ci pilke do obroncy? i on mial ja przy nodze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyx Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Może to trochę banalne rozwiązanie, ale jak znajdę leprze to dopisze w "EDIT". Zrób dwa identyczne obrazki z piłką z tą różnicą że w "s_Pilka(2)" ustaw niżej "orgin" i przy każdym zetknięciu z "o_Pilkarz(Polska)" daj "sprite_index = s_Pilka(2)" o_Pilka: COLLISION (o_Pilkarz(Polska)) GML sprite_index = s_Pilka(2) else sprite_index = s_Pilka(1) x = o_Pilkarz(Polska).x y = o_Pilkarz(Polska).y Przejecie = true W STEP: GML if Przejecie = true { o_Pilkarz(Polska).image_angle } .... Pewnie źle, ale co tam zawsze o jeden post nabity więcej :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 7 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 dzienks sperawdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Mi się wydaje, że do tego powinieneś użyć pętli. Takim sposobem co podał kolega 2 posty wyżej piłka tylko raz trafi do nogi gracza, a potem zostanie w miejscu. Trzeba po prostu powtarzać ten warunek dopóki Przejecie = true. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Może to trochę banalne rozwiązanie, ale jak znajdę leprze to dopisze w "EDIT". Zrób dwa identyczne obrazki z piłką z tą różnicą że w "s_Pilka(2)" ustaw niżej "orgin" i przy każdym zetknięciu z "o_Pilkarz(Polska)" daj "sprite_index = s_Pilka(2)" o_Pilka: COLLISION (o_Pilkarz(Polska)) GML sprite_index = s_Pilka(2) else sprite_index = s_Pilka(1) x = o_Pilkarz(Polska).x y = o_Pilkarz(Polska).y Przejecie = true W STEP: GML if Przejecie = true { o_Pilkarz(Polska).image_angle } .... Pewnie źle, ale co tam zawsze o jeden post nabity więcej :P W kolizji można było napisać other. zamiast ciągle o_Pilkarz(Polska). i przede wszystkim dobiło mnie GML if Przejecie = true { o_Pilkarz(Polska).image_angle } I co się dzieje z tym image_angle piłkarza? :P Tak swoją drogą nie lepiej zrobić parenta piłkarzom zamiast tworzyć ciągle nowe objekty do każdego nowego piłkarza? I tylko zmieniać zmienną, np. reprezentacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 direction=oGracz.direction speed=oGracz.speed a X i Y sinusami i cosinusami ? A co do blokowania, to wystarczy w zmiennej piłki ustawić, która reprezentacja ma piłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi