warcrawt Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Mam problem, bo robię grę podobną do Need For Speed ale jest to gra 2d i z góry. Potrzeba mi mini mapa, która nie pokazuje całego rooma tylko tak 5 razy więcej niż view. Szukałem na google i na forum, nie było tam tego czego mi potrzeba. Chce aby było to coś takiego: Najpierw rysuje tło mapy (jakby takie sam biały sprit. Potem ryuje na tym pozycje obiektów nie z całego room'a ale 5* więcej niż pokazuje view. Na to wszystko rysuje sprita(ramke mapki). Napewno dodam do Credits za tego kto mi skutecznie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ludzie! Rozumu trochę. Tablice + dzielenie. Bierzesz x każdego obiektu i wyświetlasz na mapie. X/5 i masz x jednego na mapie. Potem drugi i kolejne. Przykłady tez są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 dobra, prawie mam ale jak sprawdzać czy object jest poza viewem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 xview i yview. Dokumentacja. Gosh, wkurzają mnie ci ludzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ok, mam. Tylko jeszcze jedno jak zrobić że gdy się porósza view to objecty które są wyświetlane też się poruszały ? mam taki kod: if object1.x>view_xview { draw_sprite(sprite3,0,view_xview+object1.x/5,view_yview+object1.y/5) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Vayaa Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 No musisz zrobić że x samochódu dzielisz przez ileś i to sie pokazuje na xviewie jakims Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 chodzi ci o radar z symbolami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi