Nirvan Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Potrzebuję przykład cieni . Nie muszą być zbyt skomplikowane , mam bardzo mało czasu a i tak aby zrobić ten cień potrzebowałbym dużo czasu . Chcę po prostu żeby wyglądał coś jak na obrazku (u palm cień już jest w backgroundzie ) : http://img291.imageshack.us/img291/4096/sc...ot101lu3ur6.jpg tylko trohę bardziej efektownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David Dark Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 wiem ze mozez zajrzec do Islanda Yody, on tam mial system cieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Wyjaśnij konkretnie, o jakie cienie ci chodzi. Bo tak to napisałeś.... Chodzi ci o te czarne na tym screenie? I, gdzie ma być źródło światła? W centralnej górnej części? Czy może po prawej i wszystkie cienie mają lecieć prosto na lewo.....? Jeśli ta druga opcja (prosto w lewo) to wystarczy malowanie półprzeźroczystego sprita po lewej stronie bohatera. Jeśli pierwsze gorzej - choć, jeśli nie masz zbyt wielkich wymagać najlepszy będzie obj_cien i image_angle = point_direction() :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Chodzi mi po prostu o czarne cienie obrocone w jedą stronę najlepiej w lewo . żadnego źródła światła nie musi być . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Używanie direction nie boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuzin12 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 GML draw_sprite_ext(s_hero,0,x-8,y+2,image_xscale,image_yscale,image_angle,c_black,0.5); Mój ulubiony sposób na cień :P EDIT : GML draw_sprite_ext(s_hero,0,x-8,y+2,image_xscale,0.1,90,c_black,0.5); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 GML draw_sprite_ext(sprite_index,1,x,y+70,image_xscale,-1,0,c_black,0.5); mam to w drawie ale chcę aby cień poruszał się bo zmienia tylko pierwszą klatkę i ta klatka stoi bez ruchu. EDIT : ok działa z submitem na 0-2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi