LoseKK Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Kod na strzał we wrogu GML if distance_to_object(obj_bohater) < 250 { if( strzal ) { var i; i = instance_create ( x, y, obj_nabojpistolwroga ); strzal.direction=point_direction(obj_wrog.x,obj_wrog.y,obj_bohater,obj_bohater); i.speed = 5; strzal = 0; alarm[0] = room_speed * 3.0; } } Alarm 0 wroga GML strzal = 1; Crate wroga GML strzal = 1; Mogę wiedzieć co mam źle, że naboje są wystrzeliwane ciągle w prawo? Edit: PS:Nabój ma być wystrzelany gdzie strzał w momencie wystrzelenia naboju obj_bohater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirluki Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Chodzi ci o to, żeby nabój leciał w stronę obj_bohater? Ja bym dał jeszcze w Create poscisku: GML move_towards_point(obj_bohater.x,obj_bohater.y,5); Ale to pewnie będzie niezbyt dobre rozwiązanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Działa :] Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 W create pocisku: GML speed=11 direction=point_direction(x,y,obj_player.x,obj_player.y) image_angle=direction//dla tych co mają zarejestrowanego game makera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoseKK Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 A teraz mam kolejny problem ze strzałem. Step bohatera GML if global.bron=2 { if amunicjagranat > 0 && mozesz_strzelac2 = true { if(mouse_check_button_pressed(mb_left)) { var strzal2; amunicjagranat-=1 strzal2=instance_create(obj_bohater.x,obj_bohater.y,obj_granat); strzal2.direction=point_direction(obj_bohater.x,obj_bohater.y,mouse_x,mouse_y); mozesz_strzelac2 = false alarm[0] = room_speed * 2 sound_play(sound0); } } } Crate bohatera GML global.bron=1 mozesz_strzelac2 = true alarm 0 GML mozesz_strzelac = true mozesz_strzelac2 = true I mam to wpisane w bohaterze, lecz obj_granat się nie tworzy? Edit: PS:Próbowałem zmienić zmienne na nieglobalne i nic to nie zmieniło. Edit2: Oks działa. Źle powstawiałem nawiasy w całym kodzie(bo jest tego więcej) i to było powodem błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi