Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Ma ktoś jakieś materiały dotyczące prawidłowego konstruowania plików źródeł c++ w projekcie? No bo kurcze nie wiem na jakiej zasadzie jest to kompilowane. Tworzę pliki cpp, pliki nagłówkowe i teraz co i jak ze sobą połączyć by się kompilowało prawidłowo w odpowiedniej kolejności. W C# żaden preprocesor do "inkludowania" nie jest potrzebny, bo najpierw kompilator zbiera wszystkie pliki i sprawdza wszędzie deklaracje typów, a potem automatycznie wszystko wiąże i rozpoczyna program od funkcji main. Natomiast w C/C++ jak wiadomo jest inaczej. Załóżmy, że mam tak: /main.cpp /coreclass.cpp /addonclass.cpp /modules/module1.cpp /modules/module2.cpp /interfaces/interface1.cpp /interfaces/interface2.cpp Pierwszy plik zawiera glowna funkcje, coreclass i addonclass zawieraja 2 podstawowe klasy, moduly podobnie, ale klasy jako dodatki, no i odpowiednie interfejsy dziedziczone przez klasy. Teraz jak mam zaprojektować linkowanie, żeby odpowiednie definicje były widoczne we wszystkich plikach. Tworzycie jeden zbiorczy nagłówkowy z definicjami wszystkich typów czy moze osobne pliki naglowkowe dla kazdego zrodla cpp? No i w jakiej kolejności zostaną skompilowane pliki cpp? Wszelkie sugestie dotyczące jak najlepszego planowania struktury projektu mile widziane, ponieważ dopiero co rozpoczynam poważniejszą "przygodę" z c++. Wnerwia mnie ten język, wolałbym ten program wymodzić w C#. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 hmm.. w zasadzie to polega na tym ,że najpierw all jest kompilowane a następnie pliki obj są linkowane.. Najlepiej mieć jeden plik nagłówkowy a w nim wszystkie includy bibliotek zewnętrznych.. a potem strażnikiem bronić podwójnego includowania.. jeśli chodzi o klasy: //klasa.h #ifndef _klasa.h_ #define _klasa.h_ #include"MainHeader.h" //tu includujemy te glowne includy class CKlasa { void FOO(); } #endif //klasa.cpp #include"klasa.h" void CKlasa::FOO() { //cos tu robimy } I jak potem chcesz tej klasy użyć do dziedziczenia dla innej klasy czy jako składnika.. to poprostu dodajesz to tego modułu #include"klasa.h" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Właśnie znalazłem na gamedevie o organizacji plików, polecam: http://www.gamedev.net/reference/programmi...les/default.asp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi