sfinkss Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Mam room wysoki na 7000 pix, a widok tylko 640x640. Viewy ładnie ustawione wg przykładu Gnyska. W grze chodzi o to aby pnąć się w górę, gdzie mogą czekać różne... 'potwory' mam ze po kolozji z potworem jest restart obecnego roomu, czyli x = xstart; y = ystart; ale nie chce tak zeby kiedu jestem np. na 'wysokości' 6000pix gra się rozpoczynała od początku, czylu obiekt znów na samym dole, tylko na np. wyznaczonym obiekcie o nazwie obj_wyz , w widoku który aktualnie mam, czyli jak umieram na wysokości 6000 pix to restart następuje na tej wysokości, a hero 'spada' na ten obj_wyz. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 GML x=obj_wyz.x y=obj_wyz.y ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 W Create jakiegos obiektu kontrolującego ustaw GML global.wysokosc=0; W Step GML global.wysokosc=room_heigth-view_yview[0] W kolizji bohatera z potworem GML global.wysokosc=(global.wysokosc div 500) * 500; // 500 to wyznacznik zapisu* y=global.wysokosc+view_height-32; view_yview=global.wysokosc; *Wtedy można by powiedzieć, że co 500 pixeli w górę stan gry będzie się zapisywał, bez dodawania nowego obiektu jako znacznika :P. Tylko nie resetuj rooma funkcją room_restart() ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 jest problem z tą zmienną view_height. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Oj pomyliło mu się :P view_hview[0] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 ale gdzie to wkleić? bo ja to podstawiam i dalej error Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuzin12 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Tam gdzie view_height czyli zamiast view_height daj view_hview[0] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Unknown variable room_heigth ? EDIT; dobra juz wiem, taki mały bład a nic przez to nie działa. musi być room_height EDIT2: ale po restarcie, kolizji z potworem moj hero zawisa gdzieś u góry planszy i nie chce spaść.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Unknown variable room_heigth ? wszędzie zamieniłeś view_height na view_hview[0] ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 tak, juz mam dobrze, ale nastepny problem jest w edit2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Grawitacja :/ Daj kod do tego co ww Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 oto grawitacja: STEP /*-------------poruszanie---------------------*/ if (keyboard_check(vk_left) and place_free(x-6,y)) {x-=6} if (keyboard_check(vk_right) and place_free(x+6,y)) {x+=6} if (keyboard_check(vk_up) and ! place_free(x,y+1) and vspeed=0) {vspeed-=10}// /*-------------poruszanie---------------------*/ /*-------------gravitacja---------------------*/ if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} /*-------------gravitacja---------------------*/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi