Nobody Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Witam. Jak zapewne się już domyślacie robię grę online i mam małe problemy z wysyłaniem danych, ale nie chodzi mi o to o czym myślicie. Prosiłbym was o wypisanie mi znanych wam sposobów wysyłania danych tak, żeby jak najmniej obciążyć łącze, ponieważ mam taki problem. Jest dwóch graczy. Obaj się widzą wszystko fajnie. Ale przy poruszaniu się u tego drugiego gracza postać 'przeskakuje' z pozycji na pozycję, a chciałbym, żeby to działało płynnie. Czy znacie jakieś sposoby, żeby tego uniknąć? Może w player_other zrobić poruszanie się jak u gracza (mp_potential_step())? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Wysyłaj dane nie co step i nie aktualizuj pozycji na zasadzie: x = odebrany_x; y = odebrany_y; Tylko poruszaj postać do odebranych pozycji np. move_towards_point(odebrany_x,odebrany_y,odebrany_speed); ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 lipa :P. Wysyłaj np co drugi czy co trzeci step a potem mając odebrany_x i odebrany_y robisz tak. GML var dist,dir; dir=point_direction(x,y,odebrany_x,odebrany_y); dist=point_distance(x,y,odebrany_x,odebrany_y); direction=dir; speed=dist/2 /* dzielisz przez liczbe stepow, to zalezy od tego co ile wysylasz wiadomosc, jesli co 3 to dzielisz na 3 itd*/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 lipa tongue2.gif. Czy ja wiem, sam tego używam i jakoś działa :) Aczkolwiek często są problemy ze speedem, ten twój sposób dobry :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Wcześniej zmieniłem na to co powiedział Yoda i sprawuje się nieźle :P Przy tworzeniu postaci muszę tylko zadbać o X i Y :P A nie przepraszam, ja inaczej zrobiłem :P Wysyłam informację gdzie gracz ma zamiar iść tylko raz (wtedy gdy gracz gdzieś kliknie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Wcześniej zmieniłem na to co powiedział Yoda i sprawuje się nieźle tongue2.gif Przy tworzeniu postaci muszę tylko zadbać o X i Y tongue2.gif Ale do wyliczania prędkości użyj sposobu Pabla, mówię ci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi