Takeshi Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Chciałbym zrobić światła do samochodu(przednie) tylko nie wiem jak, mógł by ktoś mi pomóc? Z góry dziękuje. Pozdrawiam, Takeshi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Za pomocą sprite? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 To ja wiem tylko jak zrobić żeby był w tym miejscu gdzie przód samochodu xD i podążał za samochodem(z przodu oczywiście ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Wystarczy zrobić nowy sprite o tych samych wymiarach co samochód. Z przodu namalować światła i tylko w draw dać: GML draw_sprite(x,y,sSwiatla); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Tylko że mi gra nie wchodzi bawię się z draw_sprite(64,32,sprite19); I bez ; x64, y32 i takie gówno i gra w ogóle nie wchodzi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Pokaż plik lub kod to spróbuję pomóc. ;) Bo tak to nie wiem co ty tam nabazgrałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 draw_sprite(64,32,swiatla); Tylko to :P W draw dodałem i du**... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Wystarczy zrobić nowy sprite o tych samych wymiarach co samochód. Z przodu namalować światła i tylko w draw dać: draw_sprite(x,y,sSwiatla); Tylko wycentruj tamtego sprita. ;) A jak nie będzie działało to powiedz co i jak nie działa. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Wycentrowałem te swiatelko i nadal du**. Nie wiem co jest nie tak :/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 GML draw_sprite_ext( sprite_index,image_index,x,y,image_xscale, image_yscale,image_angle, image_blend,image_alpha); draw_sprite(sSwiatla,0,x,y); Daj to w draw. Teraz już musi działać. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Przykro mi ale nadal nie działa :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Daj plik bo inaczej już nic nie wymyślę. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Dobra działa tylko nie podąża za tym objectem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 GML draw_sprite_ext(sprite_index,image_single,obj_player.x + lengthdir_x(32,obj_player.direction),obj_player.y+lengthdir_y(32,obj_player.direction),image_xscale,image_yscale,obj_player.direction,c_white,1) tam gdzie masz lengthdir_x(32,obj_player.direction) i lengthdir_y(32,obj_player.direction) w miejscu 32 wpisz długość w pixelach tego obiektu który jest autkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 światła,ludzkie myślenie nie zna granic hahahaha :lol2: musisz dać zależność czegoś od czegoś chyba obojętnie czy w step czy w draw ale zależność musi być: x1=x2 y1=y2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 @UP Nie działa @2UP Nie działa :P Ale te g*wno światło rysuje się na backgroundzie a nie przed samochodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Musisz zrobić biały sprite z światłami, ustawić transparent, zrobić sterowanie tak samo jak w samochodzie i będzie git. Najlepiej skopiuj obj samochód i daj mu sprite świateł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 @UP Super wymyśliłeś :P Światła jak skręcę np. w Lewo to sie od siebie trochę oddalają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Bo zrobiłeś każde światło w osobnym spricie. Zrób oba światła na jednym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Ale od samochodu się oddala :P @down Oczywiście :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 A dałeś taką samą predkosc co samochód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 @UP 1Nie działa @2UP Nie działa :P 2Ale te g*wno światło rysuje się na backgroundzie a nie przed samochodem. 1 co za głąb,masz przekształcić ten wzór,zależność jednego x do drugiego x,tak samo z y`kami 2 depth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Masz przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Działa tylko że jest na samochodzie nie na przodzie :P EDIT; Sam sobie poradziłem ale dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi