Piczer Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Mam taki kłopot... Otóż w tablicy global.porada znajdują się teksty odpowiednio pod liczbami 0 i 1. Gdy chcę sprawdzić, czy dana tablica istnieje używam is_string(), bo innej nie znalazłem :D Oto kod w step: GML count_need=global.count+1 if (is_string(global.porada[count_need])){ image_alpha=1 } else{ image_alpha=0.3 } I wyskakuje mi błąd o treści: Negative array index Nie rozumiem, w czym twki problem :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Przede wszystkim - is_string() zwraca prawdę, jeśli to nie jest liczba. Nie umiesz czytać - negatywny indeks zmiennej... Najprawdopodobniej zmienna "global.count" jest mniejsza od -1... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Więc ustawiłem global.count w create na 1, i wszystkie tablice powiększyłęm o jeden, tj. teraz są 1 i 2. Jednak gdy poprzez kliknięcie na ikonę, global.count ma się powiększyć to wyskakuje następny błąd: Unknown varible porada or array index out of bounds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Array index out of bounds. Masz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 To może podpowiesz, jak to uniknąć? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Sprawdzaj czy tablica istnieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 a możesz walnąć funkcję? :) Bo ja się raczej tej funkcji nie uczyłem, a nie znalazłem tego w WikiPL :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Bo ja się raczej tej funkcji nie uczyłem, a nie znalazłem tego w WikiPL tongue2.gif To znajdź w Helpie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Chyba znalazłem dobrą funkcję... Ale bez kolejnego błędu się nie obejdzie :D Mówię, dla tych, którzy się jeszcze nie skapnęli, że to mają być strzałki do przewijania porad... objDown, Step: GML if (variable_global_array_get(global.porada,global.count+1)){ image_alpha=1 } else{ image_alpha=0.3 } objDown, Left pressed: GML if (variable_global_array_get(global.porada,global.count+1)){ global.count+=1 } porady, create: GML global.count=1 global.porada[1]='jakis tekst...' global.porada[2]='jakis inny tekst...' porady,draw: GML draw_text(50,150,global.porada[global.count]) I chodzi o to, że to w ogóle nie wykrywa, ze jest tablica i przez to nie mogę przewinąć tekstu, a widać, że jest! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Może: GML ... is_string(variable_global_array_get('porada',global.count+1)) ...W warunkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 W prawdzie po tym, co napisałeś, powinno by dobrze, ale tak nie jest... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 A gdzie global.porada[0]? Nie ma jej, więc może wystąpić błąd. Zamiast zmiennej global.count zrób global.chosen odpowiadającą za wybraną poradę i zmienną global.count odpowiadającą za ilość porad. Potem wystarczy dać warunek, żeby global.chosen nie była większa od global.count i nie mniejsza od 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi