Marzec Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Uważam, że moje pytanie należy do zaawansowanych, bo miałem z tym co robię nie małe problemy ;P Chciałbym zapisać index obiektu (nie instancji!!) do zmiennej, a potem użyć tej zmiennej w funcji instance_create(x,y,nazwazmiennej) Problem w tym, że jakiego sposobu nie będę próbował to zawsze wywala mi jakiś błąd, lub postawia obiekt o ideksie 0 (zero), czyli pierwszy z listy. Oto czego próbowałem nazwazmiennej = obj_przedmiot nazwazmiennej = string(obj_przedmiot) nazwazmiennej = string(obj_przedmiot.object_index) nazwazmiennej = obj_przedmiot.object_index W instance_create próbowałem też wstawiać string( przed "nazwazmiennej" i różne inne kombinacje, jednak nie mogę dojść do tego aby uzyskać, ten powiedzmy szczerze prosty proces... Nie mogę znaleźć jakiegoś przykładu, którym można by się posłużyć. Pomóż ktoś :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Może dlatego, że "nazwazmiennej" nie jest globalna? To pierwsze powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzec Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Jest globalna, a właściwie nie jest :P , bo nie musi. Przesyłam tą zmienną 39dll'em z klienta do serwera, i spowrotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 nie można to global dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Musi działać: GML object = obj_jakistam; instance_create( x,y, object ); u mnie działa :P Może przy przesyłaniu coś się dzieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzec Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Aaa mam skubańca :P Bo ja myślałem, że obj_jakistam zwraca nazwę obiektu, ale zwraca jego index, czyli to co nam się pokazuje kiedy tworzymy nowy obiekt (np. object2) Więc błędnie wysyłałem tą zmienną jako string :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Ja myślę że lepiej samemu trzasnąć własne przypisywanie id, dzięki czemu praktycznie zawsze można zmieścić się w 1 bajcie do przesłania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi