Dawidds Opublikowano 1 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 Mam dość ciężkie pytanie. Otóż piszę teraz grę. Nie chcę jej opisywać - ale będzie podobna do bilarda :P Ale do rzeczy: W prawdziwym bilardzie, kiedy moja bila uderzy centralnie w drugą bilę - druga przejmnie prędkość mojej a moja stanie. Lecz, kiedy uderzę moją trochę na prawo od drugiej - druga poleci na lewo a moja na prawo. Macie rysunek: Chciałbym napisać sobie funkcję, która zwraca przesunięcie mojej bili na prawo lub lewo względem środka drugiej bili. Chciałbym tą funkcję wywoływać w mjej bili, przy kolizji w drugą bilą. Wydaje się łatwo: sprawdzać pozycję y mojej bili i drugiej bili. Jednagże: Bile nie zawsze lecą do góry. Moja bila może uderzyć w bilę wroga pod kątem np. 39 stopni. Myślałem, jakby zastosować do tego direction, ale... bez rezultatu. Z góry dzięki za pomoc :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 Tak to widzisz? To w sumie łatwo napisać. Zrobi się. :P EDIT Może lepiej tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 1 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 Nie, nie o to mi do końca chodzi. Punkt padania = koątowi dbicia dla kuli chyba bym se poradził zrobić. Coś takiego. Edit: jakby bila uderzyła w lewą część tej drugiej bili wartosć byłąby ujemna. Chcem po prostu sprawdzić, w którą część bili uderzyla moja bila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 1 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 Chcem po prostu sprawdzić, w którą część bili uderzyla moja bila. Kolizja GML promien = sprite_get_height( sKula ) / 2; dir = point_direction( x, y, other.x, other.y ); xKolizja = x + lengthdir_x( promien, dir ); yKolizja = y + lengthdir_y( promien, dir ); ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 1 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 @maxpayn: nie do końca o to mi chodzi... tak jak w rysuknu powyżej. Funkcja, która zwraca mi wartość zielonej linii. nawet niekoniecznie z ujemną liczbą. Po prostu długość tej linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 A co jeśli będzie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzec Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Jeżeli chcesz zrobić, że bila odbija się od drugiej to warto tu zastosować podążanie za pozycją obiektu, a raczej uciekanie od niej, czyli ujemne podążanie :P Tutaj example: https://gmclan.org/up2782_11_bilard.html PPM - odbicie bili enter - restart rooma [edit] Chciałbym napisać sobie funkcję, która zwraca przesunięcie mojej bili na prawo lub lewo względem środka drugiej bili. Bitte sehr https://gmclan.org/up2782_11_odleglosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi