RaV Royal Opublikowano 24 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 Siemka, Tworzę nową gierkę, którą zatytułowałem Training makes Master. Graficznie to coś w stylu Pkmn na Gameboya. No ale nie o to dokładnie mi chodzi. :P Pierwszy room to takie małe miasteczko. Przed jednym wyjściem stoi taki ziomuś. Chodzi mi o to, aby po podejściu do niego i naciśnięciu SPACJI, pojawiła się wiadomość 'blablablabla' i 3 warianty. Z pomocą artykułów i metody prób i błędów udało mi się stworzyć skrypt, który tworzy ją. Ale od razu po rozpoczęciu gry. :| Zapodam tutaj skrypt. Moglibyście napisać mi, w czym robię błąd, że ta wiadomość pojawia się na początku gry? GML if (distance_to_object(obj_guy_town1) < 50)&&(keyboard_check_pressed(vk_space)); { var m; m=show_message_ext('Czy chcesz przejsc dalej?','Tak','Nie','Nie wiem') if m=1 { show_message('Ok, czekam') } else if m=2 { show_message('Nie to nie')}} if m=3 { show_message('Przemysl moja propozycje')} Aha, i jeszcze jedno. Jaki będzie kod, żeby po kliknięciu obojętnie którego wariantu, wiadomość zniknęła? Z góry thx!!! :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 24 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 Zrób na zmiennych, ale powinno samo znikać Jaki masz event? nie powinno się uruchamiać na początku gry, chyba, że jesteś koło niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV Royal Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 W stepie dałem. To dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 24 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 GML if distance_to_object(obj_guy_town1) < 50 and keyboard_check_pressed(vk_space) then { var m; m=show_message_ext('Czy chcesz przejsc dalej?','Tak','Nie','Nie wiem') if m=1 show_message('Ok, czekam') if m=2 show_message('Nie to nie')}} if m=3 show_message('Przemysl moja propozycje') } Zle klamerki wyzamykales i niektore akcje nie podchodzily pod ify :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 24 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 GML if distance_to_object(obj_guy_town1) < 50 and keyboard_check_pressed(vk_space) then { var m; m=show_message_ext('Czy chcesz przejsc dalej?','Tak','Nie','Nie wiem') if m=1 show_message('Ok, czekam') if m=2 show_message('Nie to nie')}} if m=3 show_message('Przemysl moja propozycje') } trzeba wywalić jeszcze te :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV Royal Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 O, dzięki. Już działa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi