Skocz do zawartości
Bartek (Kamrat)

Q-Basic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytania dotyczące Q-Basic'a.

1) Czy Q-Basic jest PC-owym odpowiednikiem Basic'a? Czy zawiera te same komendy (lub podobne :P)

2) Czy zna ktoś jakiś dobry polski kurs Q-Basic'a??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

1) Tak, ale jest okrojony z niektórych komend. Na przykład, robiłem sobie kiedyś gierkę wg. przykładu z książki do Basica (nie qbasica) i wypisało mi pełno błędów.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Oszalałeś? Q-Basic to najgorszy wybór. Ogólnie zasada jest taka, że spośród dziesiątek różnych basic'ów jedyne co je łączy to składnia choć i tu zdarzają się rozbieżności (lecz rzadko).

 

Polecam BCX. Sciagnij sobie to:

http://rjpcomputing.com/programming/bcx/devsuite.html

Jest to paczuszka ze wszystkim co bedzie tobie potrzebne, ale najwazniejsze jest to, ze niczego nie konfigurujesz! Wazne tylko abys podczas instalacji zaznaczyl sciagniecie i zainstalowanie Context'a (edytor).

 

Po instalacji stwórz nowy plik tekstowy i zmień mu rozszerzenie na .bas a następnie otwórz go za pomocą edytora Context. Teraz możesz brać się do programowania. W Context guzik z główką i numerem jeden to kompilowanie w trybie gui (aplikacja windowsowa), a główka z numerem 4 to uruchamianie skompilowanej aplikacji.

 

BCX ma 4 duze zalety:

1) Wszytko jest zupełnie darmowe

2) Ostateczne kompilowanie odbywa sie za pomoca Pelles C (wszystko automatycznie bez twojej pomocy)

3) Dużo gotowych bibliotek i funkcji, np. do łatwej obsługi plików, winapi, gdi (rysowanie), czasu, rejestrów i wiele wiele innych...

4) Najlepsza dokumentacja jaką w życiu widziałem.

 

ps. Do BCX tworzony jest specjalny dodatek o nazwie BCXDX do tworzenia gier:

http://bcx-basic.sourceforge.net/bcxdx/index.php

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

ConTEXT - po jakiemu tam się pisze? Bo Basic'u, C++, WinAPI?

No i do czego służą te edytory w BCX Tray? Jfe Editor, MsgBox, dialog editor itd.?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Context jest to edytor tekstu i pisze się w nim po "różnemu", zależy co tobie przypasi. Ty chcesz pisac w Basicu tak? To otwórz przy jego pomocy plik z rozszerzeniem ".bas". Wtedy Context wybierze odpowiednią składnię kolorowania tekstu (w rozwijanym menu będzie wybrana opcja "BCX (Basic to C Converter)". Wybierze sobie takze odpowiednie ustawienia "custom buttons", czyli tych guzikow glowek. Za ich pomoca bedziesz kompilowal i odpalal to co napiszesz.

 

A BCX tray to tylko taki szybki zbior linkow do roznych programow i edytorow. Aktualnie co tam moze sie tobie przydac, to "BCX Help" oraz JFE Editor, jeśli praca w edytorze Context ci sie nie spodoba. JFE tez jest fajny. Jednak radze korzystac z Context z jednego waznego powodu, bedzie ci podswietlal skladnie BCX i Winapi na raz, a JFE tylko BCX. Reszte programow z traya olej (ja ich nie uzywalem).

 

Jak chcesz wziac sie za aplikacje okienkowe, to w BCX Help zajrzyj do:

BCX Language -> BCX Procedures -> BCX Gui Procedures. Zacznij czytac od GUI Statement (MDIGUI mozesz pominac).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dobry napewno, ponieważ do tego przystosowany. Ja bym chyba wolał purebasic, ale to są moje gdybania, bo nigdy z nimi styku nie miałem. Zresztą poszukaj coś dla siebie:

http://aagm.dog.pl/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Na aagm to ja redaktor jestem, ale siem nie chwale :P W purebasic pare miesięcy pracowałem... Dobry :) Thx za rade :]

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

DarkBasic to w supermarkecie jest za 19 zł :P . Jak masz brać Basica to niego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No nie żartuj sobie, to chyba demo. Za taką cenę to ja bym w ciemno kupił.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pełna wersja, ale zwykła, nie PRO, czyli nie może sprzedawać rzeczy robionych w nim. :(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Uwaga.

 

Qbasic znowu może stać się popularny za sprawą nowego narzędzia, FreeBasica.

 

LINK

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×