[GML] GM BBCode engine, Silniczek BBCode dla GM |
Uwaga!
To forum służy do zamieszczania gotowych przykładów i silników, nie do poszukiwań!
![]() ![]() |
[GML] GM BBCode engine, Silniczek BBCode dla GM |
22.11.2008 - 11:07
|
|
![]() Elite ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wiek: 20 lat Grupa: Użytkownicy Postów: 1,417 Dołączył: 16.12.2005 Ostrzeżenia: (0%)
|
Jak można się tego domyślić - GM BBCode to prosty silniczek przetwarzający tekst sformatowany za pomocą BBCode. Bardzo czegoś takiego potrzebowałem, więc napisałem sobie, a potem zdecydowałem się podzielić tym z wami, może się komuś przyda ;D
Obsługuje tagi: [b] [/b] - wytłuszczanie tekstu [i] [/i] - kursywa [u] [/u] - podkreślenie [color=c_red] [/color]; [color=#AABBCC] [/color] - kolorowanie tekstu [font=font_tahoma] [/font] - zmiana czcionki Funkcje/skrypty: bbcode_tokenize( Tekst, ObiektCzcionki ) - Tworzy "obiekt bbcode" (szkoda, że w GM brak OOP bbcode_draw( x, y, ObiektBBCode [, Kolor] ) - Rysuje na pozycji X i Y sformatowany tekst z "obiektu BBCode", który podajemy w trzecim argumencie. Opcjonalnie można podać kolor podkreślenia w czwartym argumencie, jak nie podamy wtedy podkreślać będzie na czarno bbcode_free( ObiektBBCode ) - Zwalnia "obiekt bbcode" z pamięci. bbcode_rebuild( ObiektBBCode, Tekst, ObiektCzcionki ) - Przetwarza na nowo podane argumenty i zwraca nowy uchwyt "obiektu bbcode". Zwykłe opakowanie funkcji bbcode_tokenize i bbcode_free. bbcode_font_add( Kolor, Czcionka, Czcionka, Czcionka, Czcionka ) - Tworzy "obiekt czcionki" i zwraca jego uchwyt. W 1st argumencie podajemy standardowy kolor czcionki, w 2nd argumencie podajemy czcionkę bez formatowania, w 3rd argumencie podajemy czcionkę wytłuszczoną, w 4th argumencie podajemy czcionkę z kursywą, w 5th argumencie podajemy wytłuszczoną czcionkę z kursywą bbcode_font_free( ObiektCzcionki ) - zwalnia "obiekt czcionki" z pamięci. Nie, nie usuwa czcionek z GM podanych przy tworzeniu "obiektu czcionki". Tak, więc trzeba zrobić co najmniej cztery rzeczy by wyświetlić sformatowany tekst: - Utworzyć cztery czcionki (ten sam krój, tylko inne style [normalny, wytłuszczony, kursywa, wytłuszczony+kursywa]) - Utworzyć "obiekt czcionki" (bbcode_font_add) - Utworzyć "obiekt bbcode" (bbcode_tokenize) - i rysować za pomocą bbcode_draw Parę słów o tagach itp: - W tagu color kolor możemy podać w hex, czyli np. [color=#AABBCC][/color] i za pomocą kodu GML czyli np. [color=c_red][/color] i [color=make_color_rgb( 100, 100, 100 )][/color] - W tagu font podajemy uchwyt "obiektu czcionki". - Żeby wyświetlić znak "[" musisz wpisać "\[", to samo z "#" Screenik: ![]() Download (gm6): http://www.gmclan.org/up541_11_bbcode.html (with example! Dopiszcie mnie do credits jeśli tego użyjecie. -------------------- |
|
|
|
22.11.2008 - 11:07
|
|
![]() Wiek: |
|
|
|
|
22.11.2008 - 11:12
|
|
![]() Szpan Bot ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wiek: 20 lat Grupa: Administratorzy Postów: 4,359 Dołączył: 25.06.2006 Skąd: Z fabryki części używanych :) Team: Native Studio |
mmmiodzio
-------------------- |
|
|
|
22.11.2008 - 11:23
|
|
![]() Ziemianin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wiek: ? Grupa: Użytkownicy Postów: 1,164 Dołączył: 14.05.2007 Skąd: gł-ce Team: Tenescowri Ostrzeżenia: (0%)
|
świetny przykład, kiedyś załatwiałem takie rzeczy draw_set_font i trzeba było osobne stringi robić teraz będzie o wiele wygodniej no i jest podkreślenie
-------------------- |
|
|
|
22.11.2008 - 11:27
|
|
|
⎝⏠⏝⏠⎠ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wiek: 15 lat Grupa: Użytkownicy Postów: 2,460 Dołączył: 10.11.2005 Skąd: .......... wypełnij Team: niezależna to może być kobieta Ostrzeżenia: (0%)
|
Dobre i użyteczne. Trochę mało tagów, ale to jest zwykłe czepialstwo. Masz 5/5.
-------------------- I think Avatar is a pretty cool guy. eh saevs smurfs and doesnt afraid of anything.
|
|
|
|
22.11.2008 - 14:59
|
|
![]() Chicken Wiek: ? Grupa: Zbanowani Postów: 49 Dołączył: 15.10.2006 Skąd: Szatanowo Team: Kładziej Klan Ostrzeżenia: (60%)
|
Snake - zrób intemplentacje curla w gamemakerze ;p
-------------------- I Tak zdekompilują Ci gre
Gmclan ankieta syf 0.0.1 - rób syf na gmclanowej ankiecie - wersja dla tuxmanów Każdy furry ma coś z kurry |
|
|
|
22.11.2008 - 15:59
|
|
![]() Forum Infiltrator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wiek: 17 lat Grupa: Użytkownicy Postów: 975 Dołączył: 21.11.2008 Skąd: Z tamtąd. Ostrzeżenia: (0%)
|
Naprawde niezłe, na pewno sie komus przyda. Dla mnie bomba 5/5 .
-------------------- "Logiczne myślenie jest podstawą programowania"
"Człowiek nie komputer - popełnia błędy" ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.09.2010 - 19:24 |