bartekozaur Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Witam. Mam taki jeden problem. Zrobiłem już całą praktycznie grę typu siatkówka ale brakuje do niej jednej rzeczy. O tuż nie wiem jak zrobic grawitację . Chodzi mi oto żeby jak piłka zostanie odbita to nie leciała cały czas do góry ale żeby tak jak w normalnym świecie była przerzócona. <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Kawałek FAQ 13. Jak zrobić grawitację w grze platformowej? Najpierw tworzymy obiekt blok, po którym będzie chodził bohater. Należy pamiętać, że blok ma być solid. Następnie robimy obiekt hero, któremu w "step" wklejamy kod: GML if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} Przy kolizji z blokiem: GML move_contact_solid(270,4) vspeed = 0 Przy naciśnięciu klawisza w prawo: GML if place_free(x+4,y) {x+=4} Przy naciśnięciu klawisza w lewo: GML if place_free(x-4,y) {x-=4} Przy naciśnięciu klawisza w górę (skakanie): GML if ! place_free(x,y+1) {vspeed = -10} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekozaur Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Dzięki Dzięki Dzięki Dzięki Dzięki :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :D :D :D :D :D :D Poprawione na "dzięki". Jaklub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi