Tymon Opublikowano 3 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2005 Sorry Gooman ale znowu coś spartoliłem :P No więc chce znaleźć jakiś obiekt który jest blisko jakiegoś punktu ale ma zmienną o określonej wartości. A jeżeli ta zmienna nie ma tej określonej wartości to szuka kolejnego najbliższego. Prubowałem zrobić to tak : if distance_to_object(instance_nearest(x,y,argument0))<argument1 { if instance_nearest(x,y,argument0).zmienna=1 {with (instance_nearest(x,y,argument0)) instance_destroy();} } Ale wtedy mi to nie działa tak jak trzeba gdyż zawsze będzie sprawdzać obiekt najbliższy a ja chce sprawdzić wszystkie obiekty do których odległość jest mniejsza od argument1. Kombinowałem też z instance_find ale też mi nie wyszło :( Jeśli wiecie jak to napisać to prosiłbym o dopowiedź. Z góry thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 3 Czerwca 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2005 var dystans, dystans_; dystans = 9999999; id_szukanego_obiektu = 0; for ( i=0; i<instance_count; i+=1 ) { n = instance_id[i]; if ( n.object_index == typ_obiektu ) { if ( n.zmienna = 1 ) { dystans_ = point_distance ( x, y, n.x, n.y ); if ( dystans_ < dystans ) { dystans = dystans_; id_szukanego_obiektu = n.id; } } } } if ( id_szukanego_obiektu && dystans != 9999999 ) { show_message('Znaleziono najblizszy obiekt typu typ_obiektu z zmienna=1!!!'); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi