staniki Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Mam pytanie, bo od kilku dni próbuję coś programować w Delphi i ciąglę nie mogę znaleźć jednej rzeczy a mianowicie: Jak zrobić, żeby po naciśnięciu klawisza coś się w Delphi wydarzyło, tak jak w GMie jest: if keyboard_check(ord('W')) { /*...*/ } to jak by to było w Delphi? Próbowałem z : procedure TForm1.FormKeyPress(Sender: TObject; var Key: Char); begin {...} end; ale coś mi nie wychodzi. :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 if(Key=#87) then costam;? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staniki Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zrobiłem tak: procedure TForm1.FormKeyPress(Sender: TObject; var Key: Char); begin if (Key=#87) then close; end; i nie działa :(. Powinno się zamknąć, a nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Sprawdź czy masz formę zaznaczoną (czy focus jest na formie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staniki Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Może: if readkey=#87 then instrukcja; Nie jestem tylko pewien czy w Delphi to zadziała, ale powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Patrz co przekazuje i jaki ma typ: ...Key: Char.... Więc: procedure TForm1.FormKeyPress(Sender: TObject; var Key: Char); begin if (Key='w') then close; end; I sprawdź jeszcze kod klawisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Na jedno wyjdzie. Char można też zapisać z # :P Zobacz z innymi klawiszami, może to W jest jakieś inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Nie o to chodzi, zobacz wielka a mała litera. =P Ja nie pamiętam o tak o kodu małego W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staniki Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Dzięki Tymon, teraz mi w końcu działa :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi