ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 mam napisac do szkoły program w pascalu, który bedzie obliczał pole trójkąta trzema sposobami.... nie bardzo kumam jak to zrobic:/ ktos pomoze mi to napisac?? proszeee zła nazwa tematu, proszę przeczytać regulamin. warn. kamrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Wzór Heronka? A może na wektorkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 obojetnieeeeee co ja sie nie znam :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Później będziesz musiał/musiała to wytłumaczyć. To nie jest obojętnie co. =P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Później będziesz musiał/musiała to wytłumaczyć. To nie jest obojętnie co. =P nie bede musiala wytlumaczyc bo mam wysłac to mojemu facetowi z inf na poczte dzisiaj do połnocy a jutro oceny wystawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 program Trojkaty1; var a, b, c, p : real; begin Write( 'Podaj bok A: ' ); Readln( a ); Write( 'Podaj bok B: ' ); Readln( b ); Write( 'Podaj bok C: ' ); Readln( c ); p := ( a + b + c ) / 2; Writeln( sqrt( p * ( p - a ) * ( p - b ) * ( p - c ) ) ); end. Powinno działać. EDIT program Trojkaty2; var a, h : real; begin Write( 'Podaj wysokosc: ' ); Readln( h ); Write( 'Podaj dlugosc podstawy: ' ); Readln( a ); Writeln( a * h / 2 ); end. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 a to mialo byc napisane w jednym programie te 3 sposoby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 program Trojkaty; var m : integer; a, b, c, p, h : real; begin Writeln( ' 1 - wzor podstawowy ' ); Writeln( ' 2 - wzor Herna ' ); Writeln( 'Numer wzoru: ' ); Read( m ); if m = 1 then begin Writeln( 'Podaj wysokosc: ' ); Read( h ); Writeln( 'Podaj dlugosc podstawy: ' ); Read( a ); Writeln( a * h / 2 ); end else if m = 2 then begin Writeln( 'Podaj bok A: ' ); Read( a ); Writeln( 'Podaj bok B: ' ); Read( b ); Writeln( 'Podaj bok C: ' ); Read( c ); p := ( a + b + c ) / 2; Writeln( sqrt( p * ( p - a ) * ( p - b ) * ( p - c ) ) ); end else Writeln( 'Musisz podac od 1 do 2' ); end. Masz 2. Trzeciego mi się nie chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 wielkie dzieki jestem wdzieczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 program Trojkaty; var m : integer; a, b, c, p, h, ax, ay, bx, by, cx, cy : real; begin Writeln( 'Metody: ' ); Writeln( ' 1 - podstawowa ' ); Writeln( ' 2 - Herona ' ); Writeln( ' 3 - wektorowa ' ); Writeln( 'Podaj numer metody ( 1-3 ): ' ); Read( m ); if m = 1 then begin Writeln( 'Podaj wysokosc: ' ); Read( h ); Writeln( 'Podaj dlugosc podstawy: ' ); Read( a ); Writeln( 'Pole tego trojkata wynosi: ' ); Write( a * h / 2 ); end else if m = 2 then begin Writeln( 'Podaj bok A: ' ); Read( a ); Writeln( 'Podaj bok B: ' ); Read( b ); Writeln( 'Podaj bok C: ' ); Read( c ); p := ( a + b + c ) / 2; Writeln( 'Pole tego trojkata wynosi: ' ); Write( sqrt( p * ( p - a ) * ( p - b ) * ( p - c ) ) ); end else if m = 3 then begin Writeln( 'Podaj puntk Ax: ' ); Read( ax ); Writeln( 'Podaj puntk Ay: ' ); Read( ay ); Writeln( 'Podaj puntk Bx: ' ); Read( bx ); Writeln( 'Podaj puntk By: ' ); Read( by ); Writeln( 'Podaj puntk Cx: ' ); Read( cx ); Writeln( 'Podaj puntk Cy: ' ); Read( cy ); Writeln( 'Pole tego trojkata wynosi: ' ); Write( abs( ax * by + bx * cy + cx * ay - cx * by - ax * cy - bx * ay ) / 2 ); end else Writeln( 'Musisz podac od 1 do 3' ); end. Jest i trzecia! =P Bą. Pierwszy raz od 9 lat piszę w Pascalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 zdolny cczłowiek z ciebie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Długość pola podstawy razy 0.5 wysokości chyba nie xD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 napisalam ladnie i wszystko mi sie wyswietla ale jak wpisuje dlugosc bokow albo podstawy albo wysokosci to program znika;/ co mam zrobic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 ReadLn(); dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 a gdzie to readln ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Po wyświetleniu odpowiedzi. Bo tak to program nie ma na co czekać i zakańcza się :F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 a gdzie to readln ? o boże -.- Tymonek widze jak zobaczył, że ma doczynienia z kobietą to i 3 sposób się zachciało :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 ale w programie gdzie ja mam to napisac?? nooo co ja blondynka jestem hehe mozecie sie smiac ale ja pierwszy raz tego pascala na oczy widze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Np przed end. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 ale samo Readln ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Readln; :boxed: Tak, wtedy aplikacja się wyłączy dopiero po wciśnięciu jakiegoś klawisza :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 no zamyka sie jak wciskam enter.. ale chodzi o to ze po wpisaniu dlugosci bokow nie liczy mi sie pole tylko sie zamyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Widzicie, że dziewczyna nie miała styczności z Pascalem i mówicie jej zamiast pomóc. program Trojkaty; var m : integer; a, b, c, p, h, ax, ay, bx, by, cx, cy : real; begin Writeln( 'Metody: ' ); Writeln( ' 1 - podstawowa ' ); Writeln( ' 2 - Herona ' ); Writeln( ' 3 - wektorowa ' ); Writeln( 'Podaj numer metody ( 1-3 ): ' ); Read( m ); if m = 1 then begin Writeln( 'Podaj wysokosc: ' ); Read( h ); Writeln( 'Podaj dlugosc podstawy: ' ); Read( a ); Writeln( 'Pole tego trojkata wynosi: ' ); Write( a * h / 2 ); Readln(); end else if m = 2 then begin Writeln( 'Podaj bok A: ' ); Read( a ); Writeln( 'Podaj bok B: ' ); Read( b ); Writeln( 'Podaj bok C: ' ); Read( c ); p := ( a + b + c ) / 2; Writeln( 'Pole tego trojkata wynosi: ' ); Write( sqrt( p * ( p - a ) * ( p - b ) * ( p - c ) ) ); Readln(); end else if m = 3 then begin Writeln( 'Podaj puntk Ax: ' ); Read( ax ); Writeln( 'Podaj puntk Ay: ' ); Read( ay ); Writeln( 'Podaj puntk Bx: ' ); Read( bx ); Writeln( 'Podaj puntk By: ' ); Read( by ); Writeln( 'Podaj puntk Cx: ' ); Read( cx ); Writeln( 'Podaj puntk Cy: ' ); Read( cy ); Writeln( 'Pole tego trojkata wynosi: ' ); Write( abs( ax * by + bx * cy + cx * ay - cx * by - ax * cy - bx * ay ) / 2 ); Readln(); end else Writeln( 'Musisz podac od 1 do 3' ); Readln(); end. Dałem readln w paru miejscach i myślę, że będzie działać. Nie programuje w Pascalu, więc nie jestem co do tego przekonany na 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 No i masz 2 ReadLn; pod rzad za każdym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Nie widzę nigdzie pod rząd, ale jeśli Ty widzisz to popraw mnie i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 W każdym z ifów masz jeden, a kiedy one się kończą masz jeden na końcu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibizaa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 dziekuje bardzo wszystko działa jestescie boscy :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Jak będzie nawet za dużo to nic się nie stanie, ważne żeby działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi