Grzechu13 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Witam. Mam pewien problem. Stworzyłem statek kosmiczny, zrobiłem tak, żeby sie poruszał. Wygląda to tak: Events: <Up> Start moving as direction: (dałem do góry) Change sprite to statek_prosto_leci release<up> Change sprite to statek_prosto <Right> Start moving as direction: Right Change sprite to statek_prawo_leci release<right> Change sprite to statek_prawo itd. Próbuje zrobić "strzelanie", ale object pocisk leci tylko do góry i nie wiem jak zrobić, żeby strzelał na wszystkie strony, w tym kierunku w który jest zwrócony. Mam wersję darmową GM, proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 sprawdzaj direction statku (0,90,180,270) i taki nadaj pociskowi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu13 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 acha, ale jak to napisać/ustawić? Jestem początkujący :rolleyes: :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 GML pocisk.direction = statek.direction; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Tylko daj to na create pocisku (nawet bez pocisk.direction tylko samo direction = statek.direction) bo jak dasz w step to wystrzelisz w gore potem skrecisz w prawo a statek z toba :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi