Marrac Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Mam mały problem z obracaniem postaci. Postać obraca się względem pozycji myszki. No i tutaj występuje mały problem z obracaniem w prawo, ponieważ postać nie chce obracać się w prawo a w każdą inną stronę obraca się bez zarzutu. Nie wiem dlaczego i w czym jest błąd. Daje tutaj kod. dir=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y) if (dir > 135 && dir < 225)sprite_index=Lewo if (dir > 315 && dir < 45)sprite_index=Prawo if (dir > 225 && dir < 315)sprite_index=Dol if (dir > 45 && dir < 135)sprite_index=Gora Proszę o pomoc. Marrac. EDIT: Sorry. Miało być 45. Nie wiem dlaczego dałem kod z 46 :P. Lecz z 45 też nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Może: if (dir > 315 && dir < 45) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Copperdragon Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 W zasadzie to prawidłowy kod powinien być taki: dir=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y) if (dir >= 135 && dir < 225)sprite_index=Lewo if (dir >= 315 or dir < 45)sprite_index=Prawo if (dir >= 225 && dir < 315)sprite_index=Dol if (dir >= 45 && dir < 135)sprite_index=Gora Rozumie się to samo przez się: przecież kierunek nie może być jednocześnie mniejszy od 45 i większy od 315. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 W zasadzie można to uprościć. var d; d = ( ( point_direction( x, y, mouse_x, mouse_y ) + 45 ) div 90 ) mod 4; switch( d ) { case 0: sprite_index = Prawo; break; case 1: sprite_index = Gora; break; case 2: sprite_index = Lewo; break; case 3: sprite_index = Dol; break; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrac Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 @Copperdragon No tak nie może być jednocześnie mniej niż 45 a więcej niż 315 :P @Topic Dzięki za pomoc ;) Wszystko już dobrze działa i zaczynam prace dalej :) Wezmę kod Tymona bo jest prostszy ;) Marrac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi