Fallord Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Witam,chyba każdy grał w Island RPG autorstwa Yody x) Chodzi mi o coś takiego,że jak będziemy w odległości 40(i mniej) pikseli od npca pokazuje się dymek z wyznaczoną treścią. Ma ktoś jakiś pomysł,aby nie spowolnić gry ? Pozdrawiam Fall btw. Załóżmy że dymek jest Spritem o nazwie "spr_dymek" =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Witam,chyba każdy grał w Island RPG autorstwa Yody x) Chodzi mi o coś takiego,że jak będziemy w odległości 40(i mniej) pikseli od npca pokazuje się dymek z wyznaczoną treścią. Ma ktoś jakiś pomysł,aby nie spowolnić gry ? Pozdrawiam Fall btw. Załóżmy że dymek jest Spritem o nazwie "spr_dymek" =) nie widziałem tego ale można zrobić distance że się zmienia object na visible=true a w objecie w drawie text pisałem przy 100 dB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Do draw np. tak: if distance_to_object(NPC) <= 40 { draw_sprite(spr_dymek,0,x,y); draw_text(x,y,"Witaj#Welcome#Wilkommen"); } :P Albo pobieranie tekstu ze zmiennej text jako treść :): if distance_to_object(NPC) <= 40 { draw_sprite(spr_dymek,0,x,y); draw_text(x,y,string(instance_nearest(x,y,NPC).text)); } EDIT: PORPAWIONE :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 8 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Ale ja chcem aby nad objectem "obj_npc1" jeżeli bede w odległości 40 pikseli od niego,wtedy chcem aby pojawił się nad nim object "obj_dymek" który ma sprite "spr_dymek". Poczekaj Snake,zaraz wyproboje x) Edit:po zrobieniu tego(To co dał Snake xD),gra nie chce się odpalic XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Ale ja chcem aby nad objectem "obj_npc1" jeżeli bede w odległości 40 pikseli od niego,wtedy chcem aby pojawił się nad nim object "obj_dymek" który ma sprite "spr_dymek". Poczekaj Snake,zaraz wyproboje x) Edit:po zrobieniu tego(To co dał Snake xD),gra nie chce się odpalic XD może dałeś create i Ci wali obiekty w rooma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 A po co na obiektach? ;) Ja to robiłem zwykłym draw_rectangle(...) i draw_text(...) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Teraz zobacz powyższy kod bo poprawiłem :D coś przeoczyło mi się, no... :P EDIT: Masz przykładzik najlepiej: https://gmclan.org/up541_11_epovmopvm.html :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 8 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 dałem if distance_to_object(obj_npc1) <= 40 { draw_sprite(spr_dymek,0,x,y); draw_text(x,y,"Witaj#Welcome#Wilkommen"); } I teraz,nawet object sie nie widac xOO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 dałem if distance_to_object(obj_npc1) <= 40 { draw_sprite(spr_dymek,0,x,y); draw_text(x,y,"Witaj#Welcome#Wilkommen"); } I teraz,nawet object sie nie widac xOO Bo jeszcze trzeba sprite objektu narysować w drawie :) np. draw_sprite(...) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 8 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Wszystko Git,Gitara,tyle tylko,że to nie pokazuje się nad "npcem" tylko na nim :P Czyż bym coś źle zrobił ? EDIT: Masz przykładzik najlepiej: https://gmclan.org/up541_11_epovmopvm.html btw.Nie prosiłem o przykład =O,no ale dzieki - czekam na odpiwiedz tym czasem ide sprawdzic ten przykladzik. Dzieki,przynajmniej wiem na czym polegają zmienne ^^ OK,ale wracając do pytania,co źle zrobiłem,że nie pokazuje mi nad bohaterem tylko na nim x) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Wszystko Git,Gitara,tyle tylko,że to nie pokazuje się nad "npcem" tylko na nim tongue2.gif Czyż bym coś źle zrobił ? Bo pozycja x i y sprite'a jest równa pozycji objektu. Wystarczy zrobić np. draw_sprite(spr_dymek,0,x,y-60) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 8 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Wszystko jest dobrze,Wielkie dzięki Snake - Miejsce w Creditsach zagwarantowane x) Na wypadek nie zamykam,może będzie jakas nie spójność,albo zażalenia xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi