chlebo Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Witam ponownie... mam taki problem... robie w mojej grze cos takiego jak "przetrwanie" i do tego przetrwania potrzebny jest mi czas... np na przejscie przetrwania jest 30 sekund... jak zrobic tak... aby po uplywie tych 30 sekund zabrało mi jedno życie i aby trzebabyło zaczynać przetrwanie odpoczątku z nowym czasem ? prosze o szybką odpowiedz...pozdrawiam :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 create : alarm[0] = room_speed*30; alarm[0] : zycie-=1; room_restart(); ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebo Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 a do jakiego obiektu to dodac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Witam ponownie... mam taki problem... robie w mojej grze cos takiego jak "przetrwanie" i do tego przetrwania potrzebny jest mi czas... np na przejscie przetrwania jest 30 sekund... jak zrobic tak... aby po uplywie tych 30 sekund zabrało mi jedno życie i aby trzebabyło zaczynać przetrwanie odpoczątku z nowym czasem ? prosze o szybką odpowiedz...pozdrawiam :thumbsup: Jak masz objekt kontroler(jak nie masz to se zróB) to daj mu w CREATE: alarm[0]=room_speed*30; A potem w ALARM 0: lives-=1; room_restart() //lub game_restart() EDIT: Szybszy ;( Brat mnie zawołał i musiałem przerwać w połowie posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 do takiego, ktory bedzie na planszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Najlepiej zrobić nowy obiekt. Tylko nie zapomnij dodać go do roomu ;) Edit: Gdy pisałem posta nie było 2 postów powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebo Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 ok dziala... a teraz jak zrobic zeby mi pokazywalo ten czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 oj chyba z tym room_restart() jednak nie bedzie dzialac ;p musisz z niego zrezygnowac i zrobic ze np. gracz wraca na pozycje x = xstart i y=ystart i ewentualnie wyzerowac zmienne :D tzn. nie bedzie dzialac w tym sensie ze zmienna zycie po restarcie zawsze bedzie taka sama :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebo Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Dziala z room_restart() ... a jak zrobic zeby pokazywalo mi u gory ze np zostalo 15 serkund do konca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 nie bedzie dzialac w tym sensie ze zmienna zycie po restarcie zawsze bedzie taka sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebo Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Dziala z room_restart() ... a jak zrobic zeby pokazywalo mi u gory ze np zostalo 15 serkund do konca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 nom masz racje jak zmienna zadeklarujesz gdzie idziej to bedzie dobrze. poszukaj na forum juz sie ktos o to pytal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 to zrob zmienna ktora co sekunde sie bedzie zmniejszala i drawuj ja ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Dziala z room_restart() ... a jak zrobic zeby pokazywalo mi u gory ze np zostalo 15 serkund do konca ? Objekt kontrolujący: Do CREATE dopisz: czas=0; STEP: czas+=1; DRAW: draw_text(x,y,string(30-czas/room_speed)); Powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebo Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 dobra wszystko jest juz dobrze... tnx za pomoc... close topic :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 dziala... tylko ze jest caly czas na dole... i stoi w miejscu.. a jak zrobic zeby sie ruszalo u gory razem z ekranem? W funcji draw_text zmieniasz x i y na view_xview i view_yview. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi