Lollus Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 1.Jak zadeklarować zmienne? 2.Jak zrobić,że np. na starcie jest czegoś 5 a gdy np. jest już tylko 1 wyświetlana jest jakaś animacja ? 3.Jak zadeklarować elementy losowe ? 4. ... np. ,że jest szansa na wylosowanie czegoś 1 do 10 a w innym przypadku, że szanse są równe i coś tam losuje (np. dźwięki) 5.Jak zrobić,że object1 ucieka przed object2 ? 6.Jak zrobić tak jak w Mario,że jeśli naskoczymy na stworka głowę to się od niego odbijemy a on zostanie wyeliminowany? 7.Jak wyświetlić napis w grze (kombinowałem,szukałem na forum ale nic) i np. jeszcze,że coś on oznacza (np. liczbę amunicji). Mam Game Makera 5 (niezarejestrowanego). Dzięki ! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 1. create : zmienna = 5 2. aby na starcie bylo czegos 5 to po prostu ustawiasz na mapie i w step : if instance_number(nazwa_twojego_obiektu) <= 1 { // animacja } 3. Elementy losowe czyli co ? zeby zmienna miala losową wartość ? create zmienna = choose(1,6,40) // konkretne wartosci w losowaniu , albo : zmienna = round(random(10)) // liczba wylosowana od 0 do 10 7. draw draw_text(x,y,ammo) // wyswietli Ci wartosc zmiennej ammo. na reszte mi sie nie chcialo pisac albo nie zrozumialem o co chodzi za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 .Jak zrobić tak jak w Mario,że jeśli naskoczymy na stworka głowę to się od niego odbijemy a on zostanie wyeliminowany? Tak jak zrobiłeś zwykły skok tylko że po kolizji z potworkiem - a no i potworka rozwal po naskoczeniu xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Na pytania Ci nie odpowiem, bo już Ci odpowiedzieli, ale z tego co mi kiedyś mówili to Game Maker 5 nie wymaga rejestracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 gm5 moze wiecej niz gm6 bez rejestracji. ale to nie znaczy ze nie wymaga jak chcesz miec dostep do wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi