Sylwester Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Kupiłem nowego kompa już za pare dni powinni go dostarczyć,ale niestety(a może stety),będzie on miał od razu Linuxa(Mandriva extreme).Nigdy jeszcze Linuxa nie używałem i tu mam do was takie pytania: 1.Czy to prawda że pod względem zainfekowania wirusami Linux jest bezpieczniejszy od Windowsa? 2.Dostalem klucz rejestracyjny i możliwość próbnej wersji programu(licencja 30-dniowa),na gry i programy które można tym programem skonfigurować by chodziły na linuksie;Tylko jakie to gry i jakie programy będą wtedy chodzić,i czy będą chodzić jak na windowsie. 3.Czy takie programy jak Winamp,Bestplayer pójdą bez niczego pod linuksa? Narazie to tyle. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 1.Czy to prawda że pod względem zainfekowania wirusami Linux jest bezpieczniejszy od Windowsa?to fakt, wirusów na linuksa jest znacznie mniej niż na windowsa. i sam system też jest bezpieczniejszy. 3.Czy takie programy jak Winamp,Bestplayer pójdą bez niczego pod linuksa?wersji linuksowych tych programów nie ma, ale można je spróbować odpalić przez Wine (implementacja winApi dla linuksów w najprostszym tłumaczeniu), albo ściągnąć jakiś linuksowy odpowiednik, których jest dosyć sporo (przykładowo: Winamp - Audacious, XMMS; Bestplayer - mplayer, kaffeine). co do punktu 2. to nie wiem, musiał byś sprawdzić na stronie Mandrivii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 1.Czy to prawda że pod względem zainfekowania wirusami Linux jest bezpieczniejszy od Windowsa? Tak. 2.Dostalem klucz rejestracyjny i możliwość próbnej wersji programu(licencja 30-dniowa),na gry i programy które można tym programem skonfigurować by chodziły na linuksie;Tylko jakie to gry i jakie programy będą wtedy chodzić,i czy będą chodzić jak na windowsie. Jaki to program ? 3.Czy takie programy jak Winamp,Bestplayer pójdą bez niczego pod linuksa? Jak wyżej Kamrat napisał, są ich dużo lepsze odpowiedniki.... Z góry dzięki. Nie ma sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Nie pamietam jak tenprogram się nazywa,wiem tylko że zmienia gry i programy z windowsa,żeby działały na Mandrivie. Edit: Już wiem: CrossOver chyba to ten program,niestety nie mam teraz przy sobie tej kartki. Kurde a może chodzi o ten;p cedega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 CrossOver służy do odpalania programów, do gier jest Cedega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Ok.Mam jeszcze jedno pytanie Linuxa trzeba będzie instalować,czy będzie on już zainstalowany na komputerze?Może ktoś wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 raczej będzie już od razu, nie będziesz musiał instalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 A nawet jakbyś musiał instalować, to w przypadku Mandrivy jest to tak proste, że parę razy naciśniesz Dalej, podasz hasło administratora i masz system ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Czyli normalnie włoże płyte do cd-romu i pokazuje się okno instalowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 4 Listopada 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Dodam tylko, że zamiast winampa zainstaluj sobie amaroka lub banshee. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 dokładnie tak, Amarok 2 zapowiada się na prawdziwie ######sty kombajn muzyczny. nic tylko czekać na stabilne wydanie (Amarok2 pojawi się też na windowsie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 A co z antivirusami i firewallami pod linuksa? Jakie polecacie?Ale te darmowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 4 Listopada 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Antywirusa póki co nie potrzebujesz. Bardziej martw się trojanami. :P Tutaj masz listę softu, którego często używa się na serwerach (czyli konsola). Niestety nie znam graficznych odpowiedników. http://rfxnetworks.com/proj.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Z graficznym antywirusów to masz: Avast, KlamAV; z konsolowych: ClamAV. Co do firewalli, to one wszystkie są nakładkami na iptables, czyli filtr pakietów wbudowany w system. IMHO najlepszą graficzną nakładką na iptables jest Firestarter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi