chealino Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Mam zrobić zadanie, zrobiłem go ale nie wiem czemu nie chce mi obliczyć w jakim dniu rowerzysta pokonywał najdłuższe trasy... proszę o najszybszą pomoc. program rower; var podany_dzien : integer; {dzien tygodnia} ile_km : integer; {ilosc km jednego dnia} ile_wyc : integer; {ilosc wycieczek} suma : integer; {laczna suma przejechanych km w sezonie} trasa : integer; {w jakim dniu tygodnia rowerzysta przejechal najwiecej km} srednia : double; {srednia przejechanych km} dzien : integer; begin ile_wyc := 0; {zmienna przechowujaca ilosc wycieczek} suma := 0; srednia := 0; trasa := 0; dzien := 1; repeat begin write ('podaj dzien tygodnia: '); readln (podany_dzien); if (podany_dzien = 0) then begin write('nie ma takiego dnia'); break; end; write('podaj ilosc km: '); readln(ile_km); ile_wyc := ile_wyc + 1; suma := suma + ile_km; if ile_km > trasa then begin trasa := ile_km; dzien := podany_dzien; end; end until (podany_dzien = 0); srednia := (suma div ile_wyc); writeln; writeln; writeln ('ilosc wycieczek w sezonie to: ',ile_wyc); writeln ('rowerzysta w calym sezonie pokonal: ',suma,' km'); writeln ('rowerzysta pokonywal srednio dziennie: ',srednia:1:2,' km'); writeln ('najdluzsze trasy rowerzysta pokonywal: ',podany_dzien,' dnia'); readln; end. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi