Lord Vayaa Opublikowano 14 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Czy jest funkcja w pascalu zeby po skompilowaniu zmienic tło np na zolte? Jak tak to jak sie ona nazywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 14 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Zależy w którym pascalu. Jest takie coś, co zmienia tło tekstu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 14 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 w turbo pascalu chyba było xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 14 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Tylko czego chcesz zmienić tło. Jeżeli ekranu na którym ma być pisany tekst, to jest od tego funkcja TextBackground(color) z unitu CRT. Za color możesz podstawić takie wartości (oczywiście słowo "LUB" oznacza, że albo to albo to oznacza to samo i używa się tylko jednego z nich): black LUB 0 - czarny blue LUB 1 - niebieski green LUB 2 - zielony cyan LUB 3 - turkusowy red LUB 4 - czerwony magenta LUB 5 - karmazynowy brown LUB 6 - brązowy lightgray LUB 7 - jasnoszary Tak przynajmniej było w Turbo Pascalu, możliwe że w Free Pascalu ta gama jest troszkę większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Vayaa Opublikowano 14 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 No nie wiem robi mi sie tylko tło pod napisem a mi chodzi o to żeby cały ekran byl jakiegoś kolorka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 14 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Najlepiej by było zrobić pętlę for rysującą spacje po całym ekranie, tylko problem jest w tym, że nie wiem ile jest znaków w konsoli. O ile się nie myle może się ich pomieścić na ekranie w każdej linii 40, a linii jest 25, czyli trzeba by było zrobić coś takiego: textbackground(color); for i:=1 to 25 do begin for j:=1 to 40 do begin write(' '); end; writeln; end; gotoxy(1,1); i dopiero po tym twój kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 14 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 a nie łatwiej: uses crt; begin textbackground(green); clrscr; readln(); end. a nie tam petle. żółtego tła nie osiągniesz komendą textbackground, masz tylko 8 kolorów tła do wyboru: czarny niebieski zielony turkusowy czerwony karmazynowy brązowy jasnoszary; chyba,że dasz trika i jak marmort tu zasugerował zamalujesz "żółtymi spacjami" ekran. @marmort: znakow konsoli jest chyba 80 na 25 (tak mi sie wydaje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Możliwe, że 80 na 25 ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Vayaa Opublikowano 15 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Dzieki pager. Zamykam temat :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi