koziu Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 Na wstepie chcialem wszystkich powitac sertecznie :) gdyz na forum GM trafilem bardzo niedawno i jest to moj pierwszy post :) Chcialem tez podziekowac masie ludzi, ktorzy zrobili tutoriale, przyklady itp. rzeczy, ktore mnie nauczyly podstaw :) A teraz do rzeczy: mamy nastepujaca hierarchie: A | \ B B1 | | \ C C1 C2 w roomie sa obiekty klas C C1 oraz C2, jak zatem wykonac akcje na obiektach wszystkich tych klas (chodzi mi o zadeklarowanie petli po wszystkich obiektach klasy A tak w ogole...) Probowalem przez object_index, ale w ten sposob nie moge przejsc petli poslugujac sie nazwa przodka (a chcialbym w przyszlosci dodac potomkow klasy B oraz B1) chodzi mi o cos takiego (w pseudokodzie) for (kolejne obiekty klasy C, C1, C2) // czyli potomkowie klasy A if (odleglosc do badanego obiektu < zmienna) aktualny_obiekt = ten_badany mam nadzieje, ze ktos mnie zrozumial :) A teraz jeszcze jedno pytanie z innej beczki: Jak w kodzie zastapic klocek Step Towards oraz Step Avoiding Z gory dzieki za odpowiedz pozdrawiam Koziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 użyj parentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koziu Opublikowano 9 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 użyj parentów. uzylem... to mialem na mysli mowiac o hierarchii ale... moze napisze to prosciej... Obiekt C ma parenta (rodzica) B Obiekty C1 i C2 maja rodzica B1 Obiekt B oraz B1 maja rodzica A NP: A - budynki B - farmy C - farma zbozowa B1 - obronne C1 - mur C2 - wieza i potrzebuje sprawdzic wszystkie obiekty klasy B1 (obronne)... moze ktos napisac mi petle, ktora przejdzie po wszystkch obiektach B1 w roomie tak abym w kazdym obiegu mogl zebrac jakies info z obiektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 with(B1) { ... warunki } Przeleci po kolei po wszystkich obiektach B1 łącznie z obiektami które mają go w parencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi