piotrex1995 Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Mam problem, chce zrobić dym jak daje strzałke do przodu i do tyłu, wtedy chce, aby pojawiał się dym, ale nie wiem jak zrobić jedynie wiem pojawianie się dymu: instance_create(x,y,dym); XD Przydało by się jeszcze jak się uszkodzi samochód, to wtedy dym leci za samochodem.Było to w takim przykładzie GTA Example, ale nie chodzi mi o ten co jak sie strzela to krew fajnie leci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Ustaw w step warunek na speed > 0 i wsadź w niego efekt robienia particle z dymem (Funkcją/klockiem), dzięki temu będziesz mieć prowizoryczny dym, ale w przypadku potężniejszej gry, to będzie się ciąć niemiłosiernie. Co do dymienia samochodu, możesz dać drugi warunek na zmienną trzymającą wytrzymałość i ten sam efekt. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 21 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Nie mogę sobie z tym poradzić.W lewym górnym rogu ekranu mam kawałek dymu, a nie mogę jechać samochodem.Wytłumacz mi to bardziej jasno xD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 22 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Sorry za double-post, ale już czekam 1 dzień :P.Wytłumaczcie mi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Step: if keyboard_check_pressed(vk_up) { instance_create(x,y,dym); } else if keyboard_check_pressed(vk_down) { instance_create(x,y,dym); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 22 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Dobre i przy okazji dzięki, ale czy da się, że tylko jak masz nacisnięte obydwa przyciski?A jak póścisz to znikają?(Że znikają to już mam skrypt) alpha -= 0.01; image_alpha = alpha; if (alpha < 0) instance_destroy(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 if keyboard_check_pressed(vk_up) and keyboard_check_pressed(vk_down) { // skrypt } Edit: if keyboard_check_released(vk_up) and keyboard_check_released(vk_down) { image_alpha -= 0.01; } if (image_alpha < 0) instance_destroy(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 24 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Już sobie prawie poradziłem, tylko, że chce aby pojawił sie ten dym: create_effect_below(ef_smoke,x,y,5,c_white) Daje to tam gdzie jest, że jak klikne "góra" i "dół" to ma sie pojawić, daje to i działa, ale tylko jak jadę nie na "ulicy" tylko na trawie xD, nawet jak dałem wszystkie depth dobrze to tak samo, tylko ze obiekt samochodu mam depth -1 żeby był "nad" śladami opon, i chce, żeby ten dym (kod co podałem wyżej) zadziałał, próbowałem w kodzie dać depth = -2; Ale to nic nie pomaga :( Może mnie nie zrozumieliście, ale spróbujcie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Chodzi ci o to że jak jedziesz na trawie to jest dym, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 24 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Tak, a jak po ulicy to nie ma, a tylko zmieniałem depth samochodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Może depth trawy jest mniejszy od depthu samochodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 24 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Niemożliwe, bo trawa to background. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi