Gość Kuberion Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Witam robie gre typu strzelanki i chce zrobic zeby po kliknieciu "Tab" gra sie spowalnia, a po drugim kliknieciu "tab" gra sie przyspiesza Kto mi pomorze Umieszcze go w Creditsach. Z góry thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 moze w evencie tab: if matrix=false { matrix=true; } else if matrix=true { matrix=false; } a potem w step np. hero: if matrix=true { room_speed=15; } else if matrix=false { room_speed=30; } ok thx dziala czy nie? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuberion Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 ok thx ale error mi wyskakuje of Step Event for object obj_bohater: Error in code at line 16: if matrix=true at position 5: Unknown variable matrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 yyy a mi sie wydaje ze TABEM sie nie da nic zrobic w game makerze.proste doswiadczenie : daje event any key, i daj tam game_end(). zauwaz ze po nacisnieciu TAB nic sie nie dzieje :D musisz dac jakis inny przycisk np. caps lock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 to create: matrix=false; lub po prostu var matrix; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuberion Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 dalej ten sam error a nieda sie jakos gravitacje zmienic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 moze dopisz do matrix global.matrix ? moze masz to w 2 obiektach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuberion Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 juz mi nie wyskakuje ten error ale mi zrobiles pause, ale i tak Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 pauza = room_speed=0; a nie room_speed=15; :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Nie moze używać var matrix dlatego że var tworzy zmienną tymczasową używaną tylko w danym skrypcie w którym wystąpiło "var zmienna", po wykonaniu skryptu zmienna zostaje skasowana -.- Ja bym polecał zrobić zmienną globalną, np global.tempo=1; i wszystkie prędkosci takie jak predkosc animacji, poruszania itp mnożyć razy tą zmienną, a potem tylko jak sie chce zwolnic tempo to wpisujemy global.tempo=(tu liczba od 0 do 1); bo zmniejszanie room_speeda wygląda brzydko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Po za tym, używanie room_speed nie jest najlepszym rozwiązaniem. :P Lepiej takie zmienne jak speed itd. wymnożyć przez jakiś współczynnik mniejszy od 1 i większy od 0, np. 0.4. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi