pager Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 nigdy sie nie bawilem pascalem, ale teraz sciagnalem FREE PASCALA, wpisuję: program test; uses wincrt; begin writeln('test pascala'); end. i po kompilacji przez sekunde widze tylko okno dosowe z mym "przykladem", potem znika. (jak klikne na przyklad.exe to tez), jak temu zaradzic, albo moze polecacie jakies inne compilatory?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Dopisz coś, co spowoduje zablokowanie aplikacji. Są takie wyjścia: delay(czas); - zamiast czas podajesz ilość milisekund ile aplikacja ma trwać dalej readln(); - powoduje, że aplikacja zakończy się po naciśnięciu enter repeat until keypressed; - coś jak wyżej, ale z dowolnym klawiszem. Dopisujesz oczywiście przed "end.", ale po linii z "writeln". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 2 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 hej, dzieki wielki :D zadzialo domyslam sie ze wpisac przed end. w basicu takich problemow nie mialem. ale "cuszzz"..... w szkole mnie tylko logo i basica uczyli ;P a jaki kompilator polecasz?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Ja używałem Turbo Pascala i nie narzekałem. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 2 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 acha, dziex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubx Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Turbo pascal już stary i nie rozwijany jest. Lepiej ściągnij sobie darmowego FPC (Free Pascal). Bardzo dobry, darmowy, i rozwijany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Free Pascal lub GNU Pascal, teraz tylko te dwa się liczą do zwykłego Pascala. Chyba, że chcesz w Object Pascalu pisać, wtedy tylko Free Pascal i Delphi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 2 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 prosty przyklad dodawania: program dodawarka; var x, y, suma: real; begin writeln('podaj 2 liczby'); readln(x,y); suma:=x+y; writeln('suma=',suma); readln(); end. jak dodam do siebie dwie liczby, np; 2+3 to wtedy pisze mi : 5.0000000000000E+000 co zrobic,zeby mi normalnie "5" pisalo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Dać integer zamiast real, albo użyć dwukropków przy wyświetlaniu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 mike_p: Jeżeli by dał integer zamiast real, to by mu błędy wyrzucało, chyba, że zamiast / użyłby div. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Zgadza się. Dlatego dałem też dwukropki :P Nie pamiętam co prawda jak się z nich korzystało, no ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 2 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 devpascala sciagnalem - ql kompilatorek ;p czyli jak w koncu i co gdzie mam wpisac?? bom zielony w pascalu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Hmm... Free Pascal jest najlepszy. A co do pytania, jak masz reala, to przy wypisywaniu robisz np: zmienna:real; Write(zmienna:1:15); Z czego 15 to ilość liczb po przecinku (a raczej kropce) a 1 nie pamiętam co :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 2 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 plis, popraw mi ten blad, bo chcezobaczyc jak ma byc. kombinowalem pare razy i zewsze co najmniej 3 errory wyskakują :D program dodawarka; var x, y, suma: zmienna:real; zmienna:real; Write(zmienna:1:15); begin writeln('podaj 2 liczby'); readln(x,y); suma:=x+y; writeln('suma=',suma); readln(); end. z gory dziex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 program dodawarka; var x, y, suma:real; begin writeln('podaj 2 liczby'); readln(x,y); suma:=x+y; writeln('suma=',suma:0:2); readln(); end. 0 znaczy brak limitu liczb przed przcinkiem, 2 oznacza limit 2 liczb po przecinku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 3 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 dzieki Hanjuso :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 3 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 @pager: DevPascal nie jest kompilatorem, to tylko IDE wykorzystujące Free Pascal lub GNU Pascal (zależnie od wyboru) do kompilacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 3 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 acha dziex. Ja to jeszcze ciemny z pascala ;P a powiedzcie bo na stronie kursu pascala, bylo napisane,ze ten tekst powinien migac, a mi tylko szare tlo tekstu wyskakuje: Uses CRT; Begin TextColor(Blue+128); Write('migajacy text'); TextColor(Red+Blink); Write('migajacy tekst'); readln(); End. dziex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi