Punisher Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Jak zrobić platformówke opartych na speedach? Próbowałem ale mi nie wyszło Ze sie rozpedza do pewnego stopnia i tej szybkosci chodzi a jesli nic nie wcisniete zchodzi do 0 speed? Wiem że duż błedów ale go jeszcze nie skończyłem... if keyboard_check( KeyLeft ) { { image_xscale = -1 } if place_free(x-4,y) { sprite_index = Ninja_run {direction = 180 speed+=.3}} } if keyboard_check( KeyRight ) { { image_xscale = +1 } if place_free(x+4,y) { sprite_index = Ninja_run {direction = 0 speed+=.3}} } else if keyboard_check_released( KeyRight ) then { speed-=1 } if keyboard_check( KeyUp ) { if ! place_free(x,y+1) {vspeed = -10} } if speed>maxspeed then { speed = maxspeed } if speed<minspeed then { speed = minspeed } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Poszukaj w przykładach. Czasem nawet w przykładach 3D :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 @kasa100: ale żeś mu doradził.... @topic:po 1: if keyboard_check( KeyLeft ) { { image_xscale = -1 } if place_free(x-4,y) { sprite_index = Ninja_run {direction = 180 speed+=.3}} } if keyboard_check( KeyRight ) { { image_xscale = +1 } if place_free(x+4,y) { sprite_index = Ninja_run {direction = 0 speed+=.3}} } else if keyboard_check_released( KeyRight ) then { speed-=1 } if keyboard_check( KeyUp ) { if ! place_free(x,y+1) {vspeed = -10} } if speed>maxspeed then { speed = maxspeed } if speed<minspeed then { speed = minspeed } jest źle if keyboard_check( vk_left ) { { image_xscale = -1 } if place_free(x-4,y) { sprite_index = Ninja_run {direction = 180 speed+=.3}} } if keyboard_check( vk_right) { { image_xscale = +1 } if place_free(x+4,y) { sprite_index = Ninja_run {direction = 0 speed+=.3}} } else if keyboard_check_released( vk_right) then { speed-=1 } if keyboard_check( KeyUp ) { if ! place_free(x,y+1) {vspeed = -10} } if speed>maxspeed then { speed = maxspeed } if speed<minspeed then { speed = minspeed } :) nie może być (KeyRight)tylko vk_right rozumiesz :) po 2: co to jest speed+=.3 to =.3 może 0.3, albo 3?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Punisher Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Hehe w Create mam: KeyRight = ord('D') itp... .3 to skrót 0.3 Jeszcze jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Nie możesz na hspeed i vspeed? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Punisher Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 próbowałem na hspeed ale szedł jakby grawitacja w poziomie by go ciągła i nie można ustawić limitu... a przynajmniej mi sie tak wydaje. Plss przykład kodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Vayaa Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...hl=przykład+GTA w tym przykładzie się samochód rozpedza podpatrz i zrob u siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Moze zacznijmy od tego, że robienie platformówki opartą hspeed i vspeed to najgłupszy pomysł jaki znam, całkowicie bez przyszłości, tylko se potem dodatkowych bugów tym nałapiesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Punisher Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Znalazłem przykład lecz jest zabardzo rozbudowany... A robie na speedach bo chodzi mi o gre typu Sonic cuś takiego Dam narazie sobie spokój.... EDIT: Poprawiłem kod teraz lepiej mi działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 no moze to zaprostackie co podam, ale trudno. Sm kiedys chcialem sonica zrobic ;P SONIC PLATFORMÓWKA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 omg... a co ma piernik do wiatraka? Sonica robisz tzn ze musi być na speedach oO? Co to za teoria w ogóle śmieszna. Platformówki - zawsze na x i y, speedy są do pupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi