Mario Opublikowano 5 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2005 Mam banalny problem(mam GM od jakiegoś roku :D ) Moja wersja to 5.0... :] Robie gre platformową i mam kłopot, a mianowicie gdy naciskam klawisz odpowiedzialny za skok postac skacze ale gdy w tym czasie będę uzywał jakiejś strzałki to ona będzie fruwała... :lol: Co mam zrobić? Przecież moja postać to nie ptak :boxed: Czekam na szybką odpowiedź ;) Thx for Help :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 5 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2005 Błedy w grawitacji :) Ja tylko tyle mogę powiedzieć, bo na GML to ja sie znam kiepsko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 5 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2005 Ty ustawiasz Vspeed (lub Hspeed) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 5 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2005 Ja tam Gm5.0 nie uzywalem , ale podejrzewam ze jest tak samo jak w innych wersjach. A wiec ustawiasz murek na solid. W objekcue Hero i przy przycisku skoku dajesz if ! place_free(x,y+1) {vspeed = -11} A w stwepie tego objeeektu ustawiasz grawitacje if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} Mam nadzieje ze to dziala tesh na GM5.0 . Oczywiscie wartosci mozesz dowolnie zmieniac :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 5 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2005 No do kurny nędzy :P ! Przecież podawałem chyba z dwa razy na tym forum linka do artykułu, jak zrobić skakanie. PS. Bigshark, przyznaj się. Kod wziąłeś skądś. Nie sądzę, żebyś w dwóch postach, podał ten sam przykład, z tym samym błędem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2005 No nie wiem Marmot <_< taki prosty skryptuś to powiedzmy podstawa w GM :D Ale niestety niektórym brak tej podstawy <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 6 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2005 No tak , nie chcialo mi sie pisac , wiec skop[iowalem kod z mojej gry DJ MAX kontra Obcy. Jendak ta gra zostala od podstaw zrobiona przeze mnie wiec mozna powiedziec ze ten kod zrobilem sam :thumbsup: A pozatym co sie tak czepiasz marmot? Czyzbys mial jakies kompleksy? Wazne ze pomoglem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario Opublikowano 6 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2005 Niby pomogłeś... :jezor: Ale ja i tak dalej nie wiem JAK I CO USTAWIĆ ŻEBY PRZY SKAKANIU NIE DAŁO SIĘ FRUWAĆ :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 6 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2005 Poszukaj przykładu na oficjalnym forum GameMaker'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2005 Zrób tak : Jeśli obiekt nie kolizuje to grawitacja=0.5 else grawitacja=0 P.S. Tak, nie chciało mi sie pisać kodem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 6 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2005 a moze ustawiles w ruchu z direction i speed? Sproboj tak: przy kliknieciu w prawo: x+=3 przy kliknieciu w lewo x-=3 reszte tak jak wczesniel podalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 6 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2005 Nie rozumiem co masz na mysli pisząć - fruwać ;/ Jezeli chodzi ci oto że ma sie nieporuszać, poprostu stawiasz jeden warunek w stepie [ Przy if kyeboard_chack ) sprawdzający czy dany obiekt jest teraz w fazie skoku. Jeżeli tak - Reszta kodu ma zostać z ignorowana, jesli nie - postac może poruszyć się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi